Geen goede vrienden? Dan ook geen lening

Op 07/10/15
Deel via

Hangt je solvabiliteit binnenkort af van je Facebook-vrienden? Een start-up is van plan om je adressenboek te gebruiken voor je risicobeoordeling. Is de moderne tijd op dit domein aangebroken?

FriendlyScore is een Brits bedrijf. Het behoort tot wat meestal de “fintech”-sector wordt genoemd. Het legt zich toe op de ontwikkeling van een app in de cloud die berekent hoe solvabel iemand is die een lening probeert los te weken. Zoals andere bedrijven op de kredietmarkt wil FriendlyScore de kloof dichten tussen kredietverleners en kredietnemers die geen toegang hebben tot het traditionele leencircuit.

“Aan de ene kant staan jongeren die een lening willen afsluiten. Aan de andere kant de kredietverleners die risico’s en fraude willen uitsluiten. Wij ontwikkelden een systeem dat 800 soorten gegevens raadpleegt en de sociale netwerken analyseert. Het is vrij eenvoudig om via een Facebook-profiel een kredietscore op te stellen”, verklaart CEO Maciej Dolinski.

De start-up beschikt al over een basis van 6.000 klanten en werkt met diverse instellingen samen aan de integratie van zijn API (een soort informaticarecept). Er wordt een profiel van de voorgeschiedenis van iemands betalingen opgesteld, samen met realtime gegevens uit diverse sociale media. De kredietverleners ontvangen vervolgens een rapport.

De technologie wordt momenteel in Europa ontwikkeld, maar zal vooral interessant blijken in de groeilanden, zegt de CEO: “De wereld heeft behoefte aan een systeem om iemands solvabiliteit te beoordelen zonder de klassieke technieken te gebruiken, vooral in regio’s waar de bevolking geen toegang heeft tot financiële diensten. Microfinanciering, zoals die door de Grameen Bank of Bangladesh wordt toegepast, wijst ons de weg.”

FriendlyScore biedt iedereen op zijn website de kans om zijn kredietprofiel op te stellen. Daarvoor moet je het bedrijf toegang geven tot je Facebook-profiel.