Geen Microsoft Pay, maar ...

Op 31/05/15
Deel via

Het leek erop dat Microsoft op Build 2015 zou uitpakken met een alternatief voor de mobiele betaaloplossingen van Apple, Samsung, PayPal en Google. Maar de softwarereus koos een andere weg. Wij waren erbij en brengen verslag uit.

Build 2015 bracht duizenden Windows-ontwikkelaars bij elkaar in San Francisco, van 29 april tot 1 mei. Een prima gelegenheid om ons een overzicht te geven van Windows 10 en van de nieuwste toepassingen van de holografische bril. Veel waarnemers waren ervan overtuigd dat Microsoft op Build 2015 ook een nieuwe oplossing voor online betalingen zou tonen. Maar niets daarvan.

Toch heeft Microsoft het onderwerp zeker niet helemaal vermeden. Maar het bedrijf nam er genoegen mee om één enkele betaaloplossing voor alle producten voor te stellen. Zo komen er betaaloplossingen in de Windows Store, niet alleen voor de Verenigde Staten, maar ook voor de rest van de wereld.

Hoe? Door open te staan voor de meeste betaalkaarten ter wereld: debetkaarten, prepaidkaarten, kredietkaarten en PayPal-accounts.

Voor alle toestellen (zowel smartphones en tablets als pc’s) die online kunnen gaan via een mobiel netwerk (2G, 3G of 4G) komt er nog een andere oplossing, met name facturatie via de telefoonoperator, ook wel “carrier billing” genoemd.

Veel operators bieden die mogelijkheid nu al (bij ons bijvoorbeeld Mobistar voor de Windows Store of Google Play). Vooral voor groeimarkten, waar betaalkaarten nog niet (of nog niet op grote schaal) beschikbaar zijn, is dit een prachtige oplossing.

Als ik een Windows-pc gebruik, kan ik dan betalen via mijn operator? Ja, maar er zit een addertjes onder het gras. Je Microsoft-account moet ook op minstens één terminal met een 3G/4G-verbinding beschikbaar zijn. Je moet de optie dus eerst via je tablet of smartphone activeren en vervolgens kan je voor je apps, muziek en films vanaf elk scherm de factuur via je operator laten lopen.

De volgende stap? Ongetwijfeld een oplossing om draadloos te betalen. Sinds Google in februari 2015 Softcard heeft overgenomen, ondersteunt het Windows Phone niet meer. Ook Windows 10 zal in de toekomst over een systeem voor draadloze betalingen moeten beschikken, tenzij er nog meer toenadering komt met vrijbuiter PayPal, want die is ook al beschikbaar buiten de Amerikaanse burcht.