Geen onnodige uitgaven met Saveapp

Op 24/01/15
Deel via

Met een nieuwe app van First Direct, een filiaal van HSBC, is het nieuwe jaar alvast goed begonnen. Heb je voor 2015 goede voornemens voor je uitgaven gemaakt? Dan zal de app je daar tijdig aan herinneren. Daarvoor hoef je zelfs geen klant van de bank te zijn ….

In oktober kon je hier al kennismaken met Acorns. Deze Amerikaanse app rondt het bedrag van elke aankoop af tot op de hogere eenheid (dollars, in dit geval) en stort het saldo rechtstreeks op een “beleggingsrekening”. De gebruiker heeft de keuze uit verscheidene beleggingsprofielen, van zeer defensief tot zeer dynamisch.

SaveApp hanteert een enigszins andere aanpak. Om te beginnen kan iedereen de app gebruiken, dus niet alleen klanten van First Direct bank.

De installatie verloopt in twee stappen. Eerst beschrijf je je spaardoelstellingen (categorie, bedrag, termijn). Je kan elke doelstelling (een auto, een vakantie, een huis, …) voorzien van een foto of illustratie. Vervolgens ga je configureren. Daarvoor benoem en omschrijf je je “schadelijke” uitgavengewoonten. De app herinnert je dan op tijd en stond aan je voornemens en doelstellingen. Jij bepaalt op welk moment het alarm afgaat of de plaatsen waar je meestal “ongewenste” uitgaven doet. Het systeem werkt met “geofencing”: de gps-chip van de smartphone identificeert de risicoplaatsen.

Acorns vraagt toegang tot je bankgegevens (je moet je login en wachtwoord invoeren), maar bij SaveApp is dat (nog) niet het geval, zelfs niet voor de klanten van de Britse bank. Misschien zal dit in een latere ontwikkelingsfase wel het geval zijn. Net zoals Acorn zou SaveApp in de toekomst zelf telkens een bedrag opzij kunnen zetten om je spaardoelstellingen te halen.

SaveApp maakt dus een einde aan de onnodige uitgaven!