Geld afhalen met ... één oogopslag

Op 18/12/15
Deel via

In de toekomst hebben geldautomaten geen scherm meer en vragen ze niet langer naar de pincode van je debetkaart. In de plaats onderzoeken ze je blik en voeren ze de instructies van je smartphone uit. Citibank en Diebold werken er al aan.

Voor Richard Harris, vice president van het bedrijf Diebold, dat geldautomaten ontwikkelt, is het een uitgemaakte zaak: “Over 5 jaar hoef je geen debetkaart of zelfs geen smartphone meer op zak te hebben om geld af te halen. Je gaat gewoon even voor de automaat staan, die je herkent aan je vingerafdruk of een scan van je oog.”

Ondertussen heeft zijn bedrijf nu al een nieuw type geldautomaat zonder scherm in de markt gezet, in samenwerking met Citibank. Het concept heet Irving en de klant identificeert zich via NFC of een QR-code op het toestel of via een biometrisch systeem (vingerafdruk- of irisherkenning). De verdere communicatie loopt via een smartphone. Op deze manier geld afhalen zou niet langer dan 10 seconden duren.

Zoals je ziet op deze foto die op de conferentie Money 2020 werd genomen, reageert de automaat op de commando’s die je via je smartphone geeft: snel geld afhalen, overschrijven, geld deponeren, je rekeningen raadplegen of bankafschriften printen.Het initiatief van automatenproducent Diebold laat zien dat er hard wordt gewerkt aan een betere beveiliging van geldafhalingen, met de nieuwste technologieën. Momenteel zijn er immers nog veel risico’s verbonden aan het gebruik van een debetkaart en het invoeren van een pincode via een toetsenbord, een belangrijke bron van fraude. Toch mogen we niet vergeten dat het Irving-project van de Citi-groep waarschijnlijk maar een tussenstap is in de geprogrammeerde vervanging van cash door elektronische en mobiele transacties.