Geld afhalen zonder kaart

Op 10/10/15
Deel via

Verscheidene banken geven hun klanten de toestemming om hun geldautomaten (ATM’s) te gebruiken zonder debetkaart, maar met hun “smartphone”.

In maart van dit jaar presenteerden wij hier het disruptieve initiatief van de bank Wintrust Financial. In Chicago zijn 190 geldautomaten nu zo aangepast, dat ze geen plastic kaartjes meer nodig hebben. Je haalt er geld af met je smartphone. In België is deze mogelijkheid weggelegd voor klanten van KBC/CBC, dankzij de Mobile Cash app. Zij kunnen met hun smartphone terecht aan een van de 1.400 geldautomaten van de bank.

Op deze manier geld afhalen zou niet langer duren dan 10 seconden, een flinke snelheidswinst ten opzichte van een fysieke kaart (reken op gemiddeld 45 seconden). Dit was waarschijnlijk de reden waarom ook Avidia sinds begin september deze dienst aanbiedt.

De test werd gelanceerd in New-England. Klanten kunnen er met de Cardless Cash-optie veilig geld aan een automaat afhalen dankzij de mobiele app van de bank. In tegenstelling tot reeds bestaande dergelijke diensten, die een tijdelijke autorisatiecode hanteren, werkt Avidia met een beveiligde authenticatie via de app en een bevestiging op de smartphone, dankzij een QR-code die tijdens de transactie wordt gegenereerd. Ook voor iPhone-gebruikers is er een niet te kraken authenticatieprocedure: zij identificeren zich met de TouchID-technologie (vingerafdrukherkenning). Een pincode is dan niet langer nodig. Aan het einde van de transactie produceert de mobiele app een elektronisch ontvangstbewijs. Dat vervangt het printje van de geldautomaat.

Dit is niet minder dan een belangrijke omwenteling voor een lokale bank als Avidia. De instelling lanceerde dan ook een promotiecampagne via haar Twitter-account @AvidiaBank, uiteraard ook met een speciale hashtag, #CardlessCash.