Geld overschrijven op exact 5 seconden

Op 27/07/15
Deel via

De Nederlandse banken hebben een duidelijk doel voor ogen over 4 jaar: een systeem van onmiddellijke betalingen tussen de bankinstellingen. Ook België broedt op de kwestie. Waarover gaat het en wat zal dit veranderen?

Bij onze Nederlandse buren hebben de banken een akkoord ondertekend om tegen 2019 een systeem van “instantbetalingen” in te voeren.

Een “flitsbetaling” of “instantbetaling” komt onmiddellijk nadat ze is uitgevoerd op de rekening van de begunstigde terecht. De internationale norm bedraagt 5 seconden.

Een betaling die in een bepaald land wordt uitgevoerd, wordt geregistreerd en onmiddellijk uitgevoerd, ongeacht de bestemming in de eurozone. Daarvoor moet er een hele nieuwe infrastructuur worden opgezet, die compatibel is met de SEPA-norm.

Het is de bedoeling om op die manier aan alle voorwaarden van de zogeheten ”eengemaakte eurobetalingsruimte” te voldoen. Sinds de invoering ervan kunnen burgers, administraties en bedrijven betalingen in euro doen en ontvangen volgens dezelfde voorwaarden, met dezelfde rechten en plichten, ongeacht het land. Als je vroeger geld van je bankrekening overschreef naar een andere bankrekening in een land van de eurozone, dan duurde dat soms vrij lang (tot meerdere dagen). Dat is nu verleden tijd en het zou zelfs op 5 seconden moeten kunnen.

 Zuid-Afrika, Singapore en Australië waren de eerste landen die instantbetalingen hebben ingevoerd. Ook in de Verenigde Staten wint het verschijnsel terrein. De omschakeling zal kolossale investeringen vergen, want de infrastructuur in de VS is vaak verouderd, in tegenstelling tot wat men zou denken. Ook in België wordt dit project besproken. Tegen wanneer? Febelfin schuift nog geen datum naar voor. Wij weten alleen dat er een document in de sector de ronde doet en dat de banken de komende maanden gaan beslissen. Europa houdt een oogje in het zeil.