Geld overschrijven zonder bankgegevens

Op 29/11/14
Deel via

Als banken geld willen laten overschrijven via sociale netwerken, kijken ze vaak naar Facebook. Maak kennis met KayPay.

De Indische bank Kotak Mahindra Bank (KMB) lanceerde onlangs een dienst waarmee vrienden op Facebook naar elkaar geld kunnen overschrijven. Of ze een KMB-rekening hebben, doet er niet toe. Tientallen bankinstellingen zijn als partners toegetreden tot het systeem.

De mobiele app KayPay werd op 13 oktober gelanceerd. Ze heeft als doel om geld overschrijven zo eenvoudig mogelijk te maken. De gebruiker hangt zelfs niet af van een bepaalde online bank. En hij hoeft de bankgegevens van de begunstigde niet eens te kennen. Hij duidt gewoon iemand van zijn Facebook-vrienden aan. En niemand betaalt kosten (niet om geld over te schrijven en niet om het te ontvangen).

Hoe begin je dan aan een overschrijving? Gewoon met je Facebook-login en –wachtwoord. De bank bezorgt je een bevestigingscode. Je krijgt onmiddellijk via sms de melding dat de overschrijving is uitgevoerd. Voor een betere beveiliging staat er op elke transactie een tijdslimiet. Bovendien kan je per transactie niet meer dan 32 euro overschrijven en per maand maximaal 320 euro.

De eenvoud van KayPay staat in schril contrast met een enigszins vergelijkbare dienst die ICICI Bank vorig jaar lanceerde. Vóór ze een transactie kunnen uitvoeren, moeten Facebook-vrienden daar eerst coupons, wachtwoorden en bankgegevens uitwisselen.

KayPay is zo krachtig, omdat het een hele reeks obstakels uit de weg heeft geruimd. Shanti Ekambaram, directeur bankdiensten voor particuliers van de Kotak Mahindra Bank, verwoordt het zo: “KayPay is neutraal. Het is aan geen enkele bank gelinkt. Het helpt je gewoon om in real time geld over te schrijven. Daarvoor hoef je niet eens het rekeningnummer van de begunstigde te kennen of andere informatie in te voeren die je vaak niet bij de hand hebt.”