Geld overschrijven zonder rekeningnummer

Op 04/07/14
Deel via

In Azië kun je via OCBC Bank geld overschrijven naar iemand zonder zijn rekeningnummer te kennen. Hoe? Gewoon via zijn Facebook-account. ‘OCBC Pay Anyone’ werkt voor overschrijvingen naar om het even welke andere bank. Toch is deze betaalmethode niet zo nieuw als ze lijkt.

De groep OCBC Bank is actief in India, Singapore, China en Maleisië. OCBC Bank startte met haar service OCBC Pay Anyone om in te spelen op de vraag naar eenvoudige overschrijvingen via mobiele platformen. Deze innoverende oplossing maakt het technisch mogelijk geld over te schrijven naar om het even wie, zonder dat je zijn rekeningnummer nodig hebt. Je hebt alleen de Facebook-account nodig. En lukt dat niet, dan heb je een alternatief: het telefoonnummer of e-mailadres.

Na de overschrijving via de mobiele app van de bank ontvangt de begunstigde een privébericht om te melden dat het bedrag beschikbaar is. De transactie valideren gebeurt met een paswoord van zes cijfers, net als bij Sixdots, waarover we het onlangs nog hadden.

OCBC Pay Anyone heeft deze functie instapay gedoopt. Ze is toegankelijk via de iPhone en Android app van de bank. De site is trouwens perfect aangepast aan alle soorten terminals: smartphones, tablets en pc’s.

De Aziatische bank is niet de eerste die dit gat in de markt ontdekt. Facebook Connect wordt vandaag gebruikt om aan te loggen op bankrekeningen bij Crédit Agricole in Frankrijk bijvoorbeeld. In Noord-Amerika beschikt RBC (Royal Bank of Canada) over een service die vergelijkbaar is met die van OCBC en naar de naam Interac e-Transfer luistert. Het verschil? Gebruikers moeten eerst een controlevraag beantwoorden voor ze een transactie kunnen invoeren. Dat is minder omslachtig dan de zes cijfers van de geheime code van OCBC en Sixdots, maar ook minder snel: ben je geen klant van RBC, dan moet je drie tot vijf werkdagen rekenen om de som op je bankrekening te zien verschijnen.