Geolocatie helpt fraude vermijden

Op 30/03/15
Deel via

Ga je op reis? VISA wil voortaan de smartphone van zijn klanten lokaliseren om fraude te vermijden, ook al verwissel je onderweg de simkaart.

Bankkaartfraude is een plaag die de grote spelers in de financiële sector dolgraag zouden willen uitroeien. VISA denkt dat het een wapen gevonden heeft: het zet een zeer intelligent systeem op dat je via een mobiele app overal ter wereld volgt. Zo weet de organisatie of jij het bent die een bepaalde transactie heeft uitgevoerd. De dienst zou vanaf april in de Verenigde Staten operationeel zijn en tegen de zomervakantie in de rest van de wereld.

Als je op reis bent, is het grootste probleem momenteel dat je betaling geweigerd wordt. VISA wil dit ongemak met 30% verminderen. Daarvoor zal het bedrijf je mobiele toestel lokaliseren. Ze doet dat met een mobiele app van de partnerbanken. Het idee komt erop neer dat een transactie moet overeenstemmen met de plaats waar je je bevindt met je telefoon, zelfs als je in het buitenland een andere simkaart gebruikt. Je moet er natuurlijk wel over mobiel internet beschikken, anders kan de app je niet vinden …