Gezocht: betaaloplossing voor onderweg

Op 07/12/14
Deel via

Het staat op het verlanglijstje van alle handelaars en zelfstandigen: “Wij willen een betaalsysteem voor onderweg!” Wat zij eisen, is een mPOS. In de Verenigde Staten is het systeem volledig ingeburgerd, maar waarom zie je het nog zo weinig bij ons?

In een ingezonden stuk op de Franse website Marketing Professionnel, zegt Vincent Lenglet, product marketing manager bij Monext, dat het hoog tijd is dat handelaars die buiten hun bedrijfspand handel drijven over een mPOS beschikken om klanten te laten betalen. Zo’n oplossing koppelt aan de smartphone van de handelaar een kleine kaartlezer die betalingen uitvoert via mobiel internet.

Eind september 2014 hadden wij het hier over een kleine kaartlezer van Amazon, de Amazon Local Register. Dit type accessoire is gemeengoed in de Verenigde Staten. De populariteit ervan begon met de kaartlezer Square, die door middel van een app voor smartphone of tablet gekoppeld is aan een kassa. Ga je ’s middags een broodje kopen, dan stop je je bankkaart in zo’n Square-toestelletje. Dat voert de transactie uit en vraagt je om met je vinger je handtekening te zetten op een iPad. De kaartlezer is heel flexibel: je kan er evengoed je doktersbezoek als je gymsessie of je dog-sitter mee betalen.

Bij ons zie je deze toepassingen nog niet op grote schaal. En dat is volgens Vincent Lenglet de reden waarom “mobiele betalingen niet van de grond komen” in Europa. Hij legt uit: “Stel je een jonge banketbakker voor die schitterende makrons bakt en ze bij zijn klanten wil leveren. Hij zal gelukkig zijn als zijn bank hem een systeem biedt om betalingen met kaarten te aanvaarden, zodat hij betalingsgarantie geniet. Helemaal mooi wordt het met een mobiel aanraaksysteem, gekoppeld aan zijn smartphone of tablet.” Maar er is nog meer nodig, vindt de expert: “Het systeem geeft hem ook toegang tot alle verkoopanalyses op basis van de betaalinformatie en hij krijgt een lijst van alle klanten die mobiel met de kaart betalen. Hij zal dan snel doorhebben dat hij met deze informatie gepersonaliseerde promocampagnes kan opzetten. Er is dus een gat in de markt: een mobiele betaaloplossing met een hele reeks diensten voor kleine en grote handelaars.”