Giften voor Unicef via WeChat

Op 03/07/15
Deel via

In Hong-Kong lanceerde Unicef een giftenwervingscampagne via … de instant messaging app WeChat. Zijn sociale media een geschikt middel om fondsen te vergaren voor het goede doel?

Na de tragische gebeurtenissen in Nepal, eind april van dit jaar, creëerde de lokale Unicef-afdeling een officiële account op de berichtendienst WeChat en een tab “Aardbeving”. WeChat-gebruikers kunnen op deze manier rechtstreeks een gift overmaken aan Unicef. Het initiatief was vrij succesvol en ondertussen al een beproefde methode om fondsen te werven. Eerder had Unicef met de steun van WeChat al hulpacties opgezet na de doortocht van de orkaan Pam, om enige verlichting te brengen in de Syrische crisis en in de strijd tegen Ebola.

Onlangs kreeg het Hong Kong Committee for Unicef (UNICEF HK) een officiële account en kwam er een specifiek platform voor online betalingen, om giften te vergaren van Visa- en MasterCard-kaarten (zowel debet- als kredietkaarten) die door lokale banken worden uitgegeven. Het systeem functioneert op dezelfde manier als de tool om geld over te maken die Facebook in de Verenigde Staten voor Messenger ontwikkelde en waarover je hier al eerder kon lezen.

Waarom WeChat? De berichtendienst is niet alleen succesvol in Azië, maar bereikt ook een jong publiek, dat echt niet meer zonder de sociale media kan om te communiceren. Tot grote tevredenheid van Norman Tam, die de app in Taiwan en Hongkong onder zijn hoede heeft: “De manier waarop Unicef voordeel haalt uit WeChat en dit nieuwe betaalplatform tonen mooi aan hoe technologie mensen en liefdadigheidsinstellingen korter bij elkaar brengt.”

Bovendien is WeChat gratis voor de meeste mobiele platforms van vandaag: iPhone, Android, Windows Phone, BlackBerry, Java, Windows, Mac.