Google probeert z'n wallet te redden

Op 28/02/15
Deel via

Apple Pay aan de ene kant, Galaxy Pay aan de andere. Google kon onmogelijk bij de pakken blijven zitten en dus heeft het zopas officieel Softcard overgenomen om zijn Google Wallet een nieuwe start te geven.

Het succes van Apple Pay en de overname van LoopPay door Samsung begin februari hebben de overname van Softcard door Google waarschijnlijk bespoedigd. De verkoop werd officieel bevestigd op 23 februari via de blog van Google.

Softcard is een bedrijf opgericht door drie Amerikaanse operatoren – AT&T, Verizon en T-Mobile – in 2010. De mascotte, Tappy, maakte het de afgelopen weken mogelijk een belangrijke promocampagne te voeren om een vastgelopen machine weer vlot te trekken. Met Softcard kun je mobiel betalen, maar ook getrouwheidskaarten opslaan, zoals je kunt zien in dit filmpje.Tappy heeft wel nog wat werk voor de boeg om Softcard door te drukken. Momenteel blijft het gebruik van Softcard beperkt tot twee banken (Chase en Wells Fargo) en tot de kaarten van American Express. Niet bepaald schitterend! En hetzelfde kun je zeggen van het povere succes van Google Wallet

Vraag is of de samenwerking tussen beide ‘losers’ en gewezen vijanden (AT&T, Verizon en T-Mobile hebben er alles aan gedaan om Google Wallet weg te houden van de telefoons van hun klanten in een wanhopige poging om Softcard te verdedigen) echt wel een goede zaak is. En zal het volstaan om Google Wallet uit z’n as te doen herrijzen? Dat is lang niet zeker…

Volgens het officiële communiqué heeft Google een akkoord gesloten met Verizon, T-Mobile en AT&T om vanaf dit jaar op Android een nieuwe versie van zijn mobiele portefeuille te installeren. Google Wallet zal de klanten dus ‘opgedrongen’ worden, net als de andere producten van het merk (YouTube, Gmail, Maps, Search).

En wat met de iPhone? Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Softcard er op korte termijn onderdak vindt. De NFC-chip van de iPhone 6 is eigendom van Apple en dus kun je enkel met Apple Pay werken. Om de Google Wallet dezelfde functies te geven als op Android, zou Apple het licht op groen moeten zetten en dat is weinig waarschijnlijk. Vanuit de hoek van Windows Phone horen we dan weer niets, ook al maakte Softcard veel tamtam rond zijn compatibiliteit eind 2014. Kortom: in zijn laconiek communiqué heeft Google het enkel over Android.

Softcard biedt Google ondanks alles de kans om zijn achterstand in mobiel betalen goed te maken, op de Amerikaanse markt althans. Maar op je Belgische smartphone hoef je Google Wallet nog niet meteen te verwachten. Zoals we al vertelden, blijven de grootse plannen net als voor Apple Pay beperkt tot de Verenigde Staten.

Misschien brengt Microsoft wel soelaas, want tot nu toe heeft dat de incestueuze ‘vijanden’ uit Silicon Valley – Apple en Google – nog niet van antwoord gediend.