Google Walks: de beste spots in Charleroi door Balaise Production

Op 12/01/16
Deel via

Ontdek de coolste plekjes in de anders zo grauwe industriestad in Wallonië.

“Charleroi is een beetje de nieuwe go-to place voor elektronische muziekcultuur in Wallifornië”, aldus Martin Marique van Balaise Production, een collectief dat vooral met lokale artiesten werkt. Zonder veel aandringen wou Martin ons rondgidsen langs het uniek industrieel erfgoed dat de stad een echte “techno-look” geeft. Ideaal dus voor een alternatieve daguitstap. Charleroi, een stad van extremen, check zelf maar.


De mijnheuvel van Hiercheuses

hiercheuses charleroi


“Indien je van panorama’s houd en je een beetje avontuurlijk bent moet je zeker deze kunstmatige bergen beklimmen. De natuur heeft deze mijnhopen helemaal terug voor zich geclaimd. Je hebt er verschillenden in deze streek, maar deze is bijzonder. Elke zomer organiseren de Carolo’s (inwoners van Charleroi, red.) hier bovenop de top het Panorama festival”.


De metrostations van Charleroi

metro11


metro 3


metro 4


“De metro van Charleroi was decennialang het onderwerp van spot omdat de ringlijn nooit voltooid werd (vandaag is die wél in orde). Het prachtige, modernistische design van de meeste stations komt recht uit de jaren 70. Sommige haltes zijn echte meesterwerken”.


De politietoren

tour de polie 1


“Deze grote blauwe toren, ontworpen door de bekende Franse architect Jean Nouvel, is een van de recentste grote bouwprojecten van de stad (de toren werd in 2014 ingehuldigd). Elke avond draait er een groot licht op de hoogste verdieping, zoals een vuurtoren. Dat doet sommigen een beetje denken aan het oog van Sauron…!”


Het BPS22

bps22 1


bps22 2


"Het nieuwe centrum voor moderne kunst in Charleroi, het BPS22 is net gerenoveerd. De architectuur is een explosief mengsel van industrieel erfgoed en moderniteit".


Brasserie l’Eden

EDEN 1


eden 2


“Of het nu voor een hapje tijdens de middag of voor een concert ’s avonds is, l’Eden is van alle markten thuis. Een zeer mooie locatie (gedomineerd door beton) met een buitengewoon lekker menu. Tip: vergeet niet langs het winkeltje ter plaatse te gaan: leuke gezeefdrukte t-shirts en truien door lokale ontwerpers voor een vriendenprijsje!”


De Biennale van stedelijke kunst “Asphalte”

asphalte 1


ashpalte2


“Tot op vandaag zijn de schilderingen van de artiesten op de Asphalte Biennale van 2014 zichtbaar op de muren rond de 4 hoeken van de stad. Sommige ontwerpen zijn echt buitengewoon cool. Zeker de omweg waard!”


De Beurspassage

passage de la bourse interieur


passage de la bourse exterieur


“Deze restauratie van deze mooie en mythische winkelgalerij maakt deel uit van het grootse Rive Gauche project (check hierna). Het is dus nog niet helemaal klaar, maar je kan door de ruiten van de verlaten winkels de voortgang checken.”


De ‘Rive Gauche’ bouwwerf

rive gauche 2


“Dit grootse, haast megalomane urban redevelopment project is heel het stadscentrum aan het veranderen. Alle winkels zijn voorlopig nog gesloten en de aanpalende huizen zijn verlaten. Waar ooit de Place du Marché stond vind je nu een groot gat, waar men een nieuw commercieel centrum aan het neerpoten is. Het is allemaal best indrukwekkend: zowel de grootse schaal van de werken als de snelheid waarmee alles vooruit loopt. Nu maar hopen dat het de stad ten goede komt.”


De bibliotheek van Molière

moliere 2


moliere 1


“Een prachtig oud gebouw aan de Boulevard Tirou met een massieve collectie. De Molière bib is dé referentiebibliotheek in de regio.”


Le Vecteur

vecteur 1 (1)


le vecteur 2


Le Vecteur is een polyvalent, artiestiek verzamelpunt, met regelmatige concerten en feestjes – met speciale aandacht voor designers en artiesten uit de omgeving. Zo zijn er ook veel exposities en ateliers van verschillende creatieve organisaties zoals Dirty Monitor (een wereldberoemd 3D-mapping collectief, red.), SmartBe en Balaise Production (wij dus, het zwarte raam aan de linkerkant op de 2e verdieping, zie je ons?). Onlangs heeft Le Vecteur ook haar volledige bibliotheek een stevige architecturale facelift gegeven door het lokale “Reservoir A”, die ook L’Eden ontworpen hebben. Prachtig resultaat.”


La Quille

quille 2


quille


“Na een lange wandeling heb je wel een sandwich met huisgemaakte tartaarsaus en een stevige pint verdiend bij La Quille. Maar indien je nog van plan bent uit te gaan raad ik je toch aan iets lichters te nemen!”


De kades aan de Samber

quai1


quai 2


“Op terugweg naar het station moet je zeker stoppen bij de net gerenoveerde rivierkades. Als het al donker is wordt deze plek prachtig belicht.”


Het appartementsgebouw De Heug

dolisy2


“Het meesterwerk van de architect Marcel Leborgne dat op de plek staat van de voormalige pianofabriek De Heug is wat verwaarloosd doorheen de jaren. Maar in het kader van het Rive Gauche project zal daar snel verandering in komen.”

Balaise Production maakte daarnaast ook een lekkere playlist voor ons, ideaal om mee door de straten van Charleroi te dolen - of om gewoon op zetten ergens anders. Tracks van onder meer Nicolas Jaar, Poldoore en Sango! Klik hier om te beluisteren! Moodylow
 et Penny Hitch van Balaise Production zullen achter de draaitafels van l’Epicerie Moderne te vinden zijn op 22 januari. Alle info daarover vind je hier!