Terwijl de winkelketens in de VS alles in gereedheid brengen voor Android Pay, lijken de dagen van de Google Wallet-app geteld. Google werkt aan zijn pensioen. Wordt het een gouden handdruk of … noch bloemen, noch kransen?
In mei waren wij aanwezig op Google I/O in San Francisco om ervoor te zorgen dat je hier eerder alle vrijgegeven informatie over de lancering van Android Pay in de herfst kon lezen. Momenteel wordt de Google Wallet-app nog altijd gedistribueerd voor Android en de iPhone, maar de opvolger warmt zich al op in de coulissen.
Sommige Amerikaanse websites zoals Android Police hadden al gemerkt dat de naam Google Wallet niet meer voorkomt in de officiële documentatie van Google Play, terwijl er anderzijds ook nog geen sprake is van Android Pay. Google gebruikt in de overgangsperiode liever vage omschrijvingen als “account”. Een voorbeeld: “U kunt apps en digitale content kopen op Google Play met de betaalmethoden in uw Google-account.” Tot nu toe stond er “uw Google Wallet-account” te lezen.
Wat betekent dit voor de toekomst van Google Wallet? Dat Google beide apps een tijdje naast elkaar laat bestaan en ze allebei updatet? Android Pay zou de fakkel pas definitief overnemen wanneer het systeem beschikbaar is in zoveel mogelijk regio’s buiten Noord-Amerika.
Op dit ogenblik is er evenmin iets bekend over de iPhone-versie. Het is immers uitgesloten dat Google Wallet op het platform van Apple evolueert tot Android Pay. De reden is eenvoudig: Android Pay maakt gebruik van de NFC-technologie, maar alleen Apple zelf heeft toegang tot de NFC-chip in de iPhone, iPad en Apple Watch. Concurrenten staan voor een gesloten deur. Door Google Wallet op de iPhone actief te houden, blijven bepaalde functies werken (zoals geld overschrijven en je rekening beheren) in afwachting van een universele oplossing om ook met de Apple-toestellen te kunnen betalen.
Met Windows Phone wil Google helemaal niets te maken hebben en na de lancering van Windows 10 zijn de relaties allerminst ontdooid. De ambitieuze woorden die Google bij de opening van de conferentie in de mond nam - de klant overal gaan opzoeken waar hij zich bevindt - blijken dus ook op grenzen te stuiten. Google concentreert zich heel natuurlijk op Android, Chrome en iOS, want daar zitten de klanten met het interessantste bestedingspatroon.