Google Wallet toont zijn tanden

Op 29/05/15
Deel via

Google legt zijn Wallet in de Verenigde Staten in de watten, beveiligt je geld en speelt onder één hoedje met diverse grote ketens. Een kwestie van “the empire strikes back”?

Zoals we al in februari schreven, probeert Google zijn mobiele portefeuille te redden. De webreus uit Mountain View kondigde toen aan dat hij Softcard had overgenomen in een poging om Google Wallet te herlanceren.

Het bedrijf Softcard werd opgericht door drie Amerikaanse operators – AT&T, Verizon en T-Mobile. Gebruikers kunnen met het systeem mobiel betalen, maar ook klantenkaarten bijhouden. Het was beschikbaar voor Android en Windows Phone, maar dat beperkt Google voortaan om begrijpelijke redenen tot Android. Er zijn evenmin plannen voor een uitbreiding naar iPhone.

Waarnemers verwachten een aankondiging over Google Wallet op de Google I/O, de jaarlijkse conferentie van ontwikkelaars, die eind mei plaatsvindt. In afwachting rust het bedrijf niet op zijn lauweren. Het neemt talrijke initiatieven om de mobiele app Google Wallet, die beschikbaar is voor Android en de iPhone, verder te verbeteren.

Midden april werd een reuzestap vooruit gezet: bedragen op een Google-rekening van een klant zijn voortaan verzekerd door FDIC … net als geld dat je op een bankrekening zet.

En er is nog meer. De app krijgt verscheidene grote ketens in de Verenigde Staten als bondgenoten. Voorlopig profiteren alleen Android-gebruikers daarvan. Zo kan je nu in de apps van Dunkin’ Donuts en van Seamless (thuislevering van maaltijden) afrekenen met je Google Wallet-rekening (saldo, bankkaart, gekoppelde bankrekening). Hetzelfde geldt voor de mobiele shops die het Shopify-systeem gebruiken, een dienst waarmee elke handelaar een online shop kan opzetten (website, mobiele site en zelfs apps). Shopify maakte tot nu toe alleen betalingen via PayPal mogelijk, nog een concurrent. Google Wallet was het aan zijn eer verplicht om hiermee uit te pakken vóór … Apple Pay.