Google wil Apple bijbenen met Plaso

Op 27/03/15
Deel via

In de Verenigde Staten lopen tests om Google Wallet opnieuw te lanceren. Het succes van deze dienst blijft immers uit. Er zou een mobiele app in de maak zijn die aan onze initialen genoeg heeft om onze betalingen te valideren.

Sinds 23 februari weten wij dat Google de hand heeft gelegd op Softcard, een alliantie voor mobiele betalingen tussen drie Amerikaanse telecomoperators, om Google Wallet te versterken. Het is zelfs niet het enige offensief van de zoekgigant tegen gezworen vijand Apple. Volgens The Information zou Google sinds de herfst van 2014 een dienst testen die Plaso heet (spreek uit “play-so”).

Wat weten wij er al over? Volgens Business Insider is het een “hoogst eigenaardig” betaalmiddel. Om aan de kassa te betalen moet je alleen maar je initialen uitspreken. De app (voor Android) waarschuwt de handelaar als een klant zich aandient om met Plaso te betalen. Je initialen verschijnen op het scherm van de verkoper, die de contactloze betaling dan op een eerder originele manier kan starten. Wat gebeurt er als iemand misbruik maakt van je initialen? En wat als iemand dezelfde initialen heeft als jij? Dat weet eigenlijk nog niemand. De Amerikaanse commentatoren denken (en zijn er zelfs vrij zeker van) dat alles goed beveiligd zal zijn.

Plaso wordt momenteel intern al gebruikt door medewerkers van Google. En ondertussen wijst Business Insider er fijntjes op dat de baas van Apple, Tim Cook, trots aankondigt dat “80% van de mobiele transacties bij Panera (keten van bakkerijen en broodjeszaken) via Apple Pay verloopt”. Wat een teleurstelling voor Google Wallet, dat al sinds 2011 bestaat, maar nog altijd niet echt is doorgebroken …