Gratis muzieksoftware: de 8 must haves

Op 19/08/15
Deel via

Jeukende productievingers maar al je geld uitgegeven aan cocktails, vinyl en BBQ-worstjes? HelloPlay selecteerde voor jou 8 uitstekende én gratis online digital audio workstations!

Vroeger was je pas producer als je garage of kelder vol stond met effectenboxen zo groot als koelkasten. Vandaag worden wereldhits geschreven en geproducet op smartphones en tablets die niet groter zijn dan een blokje Post-its. Bovendien heb je de software maar van het net te plukken. En dat hoeft je heus geen fortuin te kosten: het wereldwijde web krioelt van de gratis DAW’s (digital audio workstations). Een greep uit het aanbod!


1. Live 9 Lite (Ableton)

Ableton Live 9 Lite is technisch gezien niet helemaal gratis – je hebt een licentie nodig en daarvoor moet je een stuk hardware aanschaffen (als je dat niet wil, hoor eens rond of iemand toevallig geen licentie meer heeft liggen). Ook al is het niet de volledige versie, dit is één van de makkelijkste manieren om toegang te krijgen tot wat waarschijnlijk ’s werelds meest populaire DAW is. Je kan niet meer dan acht sporen gebruiken, maar dat is meer dan genoeg voor de eerste experimenten, zeker in combinatie met de bundel effecten en instrumenten die je er gratis bij krijgt. De absolute basis voor elke producer. 

2. REAPER (Cockos Incorporated)

Een minder bekend maar uitstekend alternatief voor Ableton, Cubase en Logic is REAPER. Op de website staat te lezen dat je de trialversie 60 dagen mag gebruiken, maar het kan eigenlijk heel wat langer. Trouwens, REAPER is zo goed dat eens je dit programma begint te gebruiken je met plezier wat dollars ophoest. 

3. Tracktion 4 (Traktion)

Als je echt helemaal blut bent is Tracktion 4 jouw redding. Deze software is compatibel met Mac, Windows en Linux en maakt gebruik van een heel eenvoudige interface die je herkent van Garageband. Al enkele jaren oud, maar nog steeds meer dan dik ok voor 64-bit Mac en PC-systemen.

4. Noisemaker (Togu Audio Line)

Een eenvoudige, degelijke synth? Zoek niet langer. Noisemaker is een analoge synth met drie oscillatoren en één van de beste gratis opties voor een vintage Minimoog-achtig geluid. De controls zijn een stuk makkelijker te gebruiken dan de instrumenten van Ableton, wat dit de perfecte software voor starters maakt.

5. Dexed (Digital Suburban)

Als je op zoek bent naar een tool die de meest gladde pad sounds uit je computer tovert, dan is Dexer alles wat je nodig hebt. Dexed is een handige en heel erg goed klinkende kopie van de Yamaha DX7. Ook helemaal perfect om je toetsen extra glans te geven en je percussie van wat meer body te voorzien. 

6. TX16Wx Professional Sampler (Cwitec)

Om je productie op te smukken met enkele leuke samples download je TX16Wx Professional, een geweldige up-to-date én gratis sampler. Deze tool is gebaseerd op de Yamaha TX16W sampler en laat je toe je eigen samples op te nemen, in stukjes te snijden, over en op elkaar te plakken, en nog heel, heel veel meer. 

7. MFreeEffectsBundle (Melda Production)

Helemaal verdwaald tijdens je zoektocht naar degelijke effecten-software? MFreeEffectsBundle biedt een gebalde selectie die je zeker zal smaken. Bevat onder meer 25 handige tools, van een simpele noise generator tot een phaser en een vernuftige equaliser. De gratis software is uiteraard een stuk beperkter dan de betalende versie, maar al bij al toch verdraaid nuttig. 

8. VOS SlickEQ (Tokyo Dawn Records)

Alle beats, bleeps en synths zitten op de juiste plaats? Jouw knalproductie is klaar voor een blitzcarrière op SoundCloud? Eerst nog even door de equaliser! VOS SlickEQ is één van de beste gratis online equalisers, met een gekuiste, heldere interface. Leuke extra: je kan kiezen tussen vier verschillende EQ-modellen – Brits, Amerikaans, Duits en Sovjet.