Grootse ideeën voor kleine ruimtes

Op 25/02/20
Deel via

Zie je enkel rommel als je rond je kijkt? Met onze mini ingrepen voor maxi effect creëer je extra ruimte in een handomdraai.

Je kot, kamer, studio, stadshuisje, minibus, tuinhuis, favoriete chill spot… Hoe klein ook, van elke ruimte maak je iets groots. Als je het goed aanpakt.

Werk in de hoogte

Werk je in de hoogte, dan benut je de beschikbare ruimte optimaal. Stapel enkele kisten op en naast elkaar en leg er je lattenbodem en matras op. Je hebt niet alleen een fantastisch uitzicht vanuit je bed, je creëert bovendien meteen extra opbergruimte. Je kan echt alles kwijt in de ruimte onder je bed: van kledij toen je 16 jaar was en waar je geen afscheid van kunt nemen tot papieren die je misschien ooit wel nog eens nodig hebt. Ga gestructureerd te werk: spullen die je gewoon wil bewaren, mogen helemaal achteraan. Wat je af en toe nog eens nodig hebt (zoals die vaas van je schoonmoeder die je op je salontafel wil zetten als ze langskomt), leg je binnen handbereik.

Ga voor keukenkasten

Installeer je kookplaat, dampkap en frigo in je keuken op zo’n manier dat je ze makkelijk kunt wegsteken achter een kastdeur. Staat er nog een hele stapel afwas en is er bezoek? In een-twee-drie is de rommel uit het zicht. Voorzie in diezelfde kast wat schappen waarop je je borden, tassen en een kleine basisvoorraad eten kwijt kan. Efficiëntie ten top!

Voorzie alles van wieltjes

Te beginnen met je bureaustoel en je salontafeltje, maar ook alles waar je meer plaats mee maakt door het te verplaatsen. Onderzetters voor je planten, kleine zeteltjes, een poef, opbergrekjes… Houdt 9 vierkante meter je vrienden niet tegen voor een dansfeestje? Moet je op je hyperbeweeglijke neefjes passen? Rol alles opzij en creëer een zee van ruimte.

Haakjes, haakjes, haakjes

De gouden regel voor een georganiseerd interieur: laat niets op de grond liggen. Voorzie muren en deuren van haakjes, klemmen en kapstokken en hang er grote zakken of netjes aan waarin je echt alles kwijt kan dat rondslingert. Sportgerief, werkmappen, tassen, jassen, sjaals… zelfs schoenen hang je op. Veters aan elkaar knopen en klaar!

Chill

Laat schermen, panelen en wandrekken om alles verder op te delen achterwege. Het levert je enkel blauwe plekken op door er voortdurend tegenaan te lopen en je hebt de indruk dat de ruimte overvol staat. Haal diep adem en leg je erbij neer: bij jou wordt er gegeten, geslapen, gelachen en gechilld in één en dezelfde ruimte. En daar is helemaal niets mis mee. Je bent zelf slim genoeg om alles terug te vinden, toch? Want zoals die bekende uitdrukking beweert: grote geniën hebben een dynamische en stimulerende omgeving nodig!