Hackathons verleiden de financiële sector

Op 27/03/13
Deel via

Openbare marathons voor IT-ontwikkelaars, wedstrijden tegen de klok, community-evenementen bij uitstek,… ‘hackathons’ doen vaak in een mum van tijd interessante innovaties opborrelen. Niet verwonderlijk dus dat banken nu ook hun eigen hackathons beginnen te organiseren...

‘Hackathon’ is een kofferwoord dat gevormd wordt door ‘hack’ en ‘marathon’. Een ’hackathon’ is een bijeenkomst van ontwikkelaars, grafici, projectleiders,… met de bedoeling op heel korte termijn (24 of 48 uur aan één stuk) creatieve en innoverende softwaretoepassingen te ontwikkelen rond een bepaald thema. Tot voor kort waren hackathons het stokpaardje van technologische start-ups, vandaag ziet de financiële sector er een opportuniteit in om originele oplossingen te vinden voor de bank van morgen.

Het Spaanse La Caixa heeft al twee FinAppsParty’s georganiseerd, een 24-uurs hackathon waarop externe ontwikkelaars – vaak amateurs – zich inschrijven voor een ‘competitie’ en mobiele applicaties schrijven voor de bancaire en de financiële sector. De prijzen zijn niet min: de winnaar gaat naar huis met 10.000 euro.

Eind februari organiseerde het Britse Barclays een hackathon. De in teams verdeelde deelnemers kregen 48 uur de tijd om applicaties te bedenken en te ontwikkelen waarmee jongeren hun eigen financiële zaken kunnen beheren. Barclays reikte geen grote geldprijzen uit, maar beloonde de beste twee teams wel met supportsessies door technische specialisten van de bank.

JPMorgan Chase organiseerde eind februari begin maart hackathons in drie Amerikaanse steden (New York, Newark en Columbus). Er staan nog hackathons op de planning. De hackathons passen in het kader van de aanpak Technology for Social Good van de bank. De studenten van de universiteiten voor wie de hackathons bedoeld zijn, moeten ‘coderen’ met de bedoeling om in te spelen op de behoeften van verenigingen zonder winstoogmerk, zonder daarom bij de denkoefeningen en realisaties een bancaire of financiële reflex te hebben.

Een ander initiatief dat op 6 en 7 april in New York plaatsvindt, The FinTech Hackathon, moet oplossingen opleveren om te innoveren op het gebied van risico’s, trading, big data, retailbanking, wettelijke compliance, mobiele betalingen,...

Welke wordt de eerste Belgische bank die een hackathon organiseert?