Een munt die niet veroudert, die je kunt sparen, die geen omzettingsprovisie vraagt, die beschermd is tegen inflatie en die kortingen biedt. Zou Amazon de gedroomde munteenheid hebben uitgevonden? Of dreigt de Amazon Coin in het vergeethoekje te raken net als de Facebook Credits en de Microsoft Points? Half mei kondigde Amazon de lancering aan van zijn virtuele munt, de Amazon Coin. Momenteel is de munt enkel beschikbaar in de Verenigde Staten en voor de aankoop van spelletjes en applicaties door Kindle-gebruikers, de e-reader van Amazon. Sommige mensen beweren dat de Amazon Coin op lange termijn als ruilmiddel kan dienen in de e-commerce voor de aankoop van materiële voorwerpen of diensten.
Nintendo, Microsoft en Facebook hadden diezelfde weg al bewandeld zonder veel succes. Facebook stopte in 2012 met het ‘aanmunten’ na drie jaar experimenteren, Microsoft nam dezelfde beslissing op de E3-beurs enkele dagen geleden en de Nintendo Points modderen aan. Enkel de bitcoin, waarover we het in een van onze vorige artikels hadden, doet het lang niet slecht in de wereld van de virtuele betaalmiddelen. Alleen is de bitcoin niet gebonden aan een merk.
Waarom zet Jeff Bezos, CEO van Amazon, dan het petje van ‘centrale bankier’ op en zou zijn munt wél een kans op slagen hebben? Om te beginnen verkoopt Amazon concrete zaken (zelfs fruitsap en kaas in de Verenigde Staten) die op termijn met deze munt zouden kunnen betaald worden. Bovendien heeft Bezos de zekerheid dat hij door deze nieuwe munt te creëren en de gebruikers te overladen met nieuwe apps, de omzet van Amazon kan verhogen. Dat is een stimulans voor ontwikkelaars en zal het ecosysteem van de groep aantrekkelijker maken. De analyse van Slate legt het fenomeen perfect uit, net als het ontstaan van de Amazon Coins. Doordat Amazon een eigen munt heeft, spaart het bedrijf ook een deel van de bankkosten uit die eigen zijn aan microtransacties in dollar, zo vertelt een artikel op Numerama.com.
Om zijn coins te promoten heeft Amazon alle Amerikaanse Kindle-gebruikers 500 Amazon Coins aangeboden, dat is het equivalent van $ 5 ($0,01 = 1 Amazon Coin). Op elke aankoop met de virtuele munt krijg je 10% korting. Vraag is of dat zal volstaan om de munt aantrekkelijk te maken voor de consument. Sommigen betwijfelen dat zoals blijkt uit de getuigenissen in The Guardian. De Amazon Coin heeft nochtans verschillende voordelen: hij veroudert niet, kan opgepot worden, vergt geen omzettingsprovisie, biedt kortingen en is immuun voor inflatie. Kortom, een munt waar veel centrale bankiers van dromen, concludeert de site e-marketing.fr.