Hello interview - 5 minuten met Pieter Steynaert

Op 27/11/14
Deel via

‘Creative coding’ geleerd en toegepast in de pop-up!

Pieter Steyaert studeerde Schone Kunsten op Sint-Lucas Gent en in het verre Sydney Design computing. Om daarna verder te gaan in Computerwetenschappen. Pieter is geïnspireerd door VJ'en en open-source cultuur en hij mengt kunst met technologie en coderen. Gelukkig vond Pieter de tijd om ons ‘creative coding’ te leren in de pop-up. 


Wat is ‘creative coding’ eigenlijk?

Makkelijk gezegd is dit het schrijven van een taalcode met als doel het creëren van een creatieve output. De output kan  zowel een afbeelding zijn, maar ook een film, een applicatie, audio en ga zo maar door.

Maar hoe  ga je dan concreet voor ‘creative coding’ te werk?  

Er zijn heel wat verschillende manieren om  ‘creative coding’ toe te passen. Een goede manier om  te beginnen is  gebruikmaken van een zogenaamde Visual Programming Language, waarbij je met behulp van grafische elementen kan programmeren. Wij hebben tijdens de workshop in de pop-up gekozen voor Processing, een “taal” en omgeving specifiek gecreëerd voor ‘creative coding’ doeleinden. Maar er zijn nog bijzonder veel andere mogelijkheden zoals Open Frameworks, wat een beetje vergelijkbaar is met Processing.

Hoe heb je ‘creative coding’ toegepast in de workshop? 

We  begonnen met een korte introductie waarbij we wat voorbeelden bespraken en ik kort wat eigen werk toonde, alvorens in de syntax (lees: de zinsbouw van een programmeertaal) te duiken. Vervolgens zijn we vertrokken van een  code dat op voorhand gecreëerd was door mijzelf en dat we samen met de groep aanpasten om nieuwe resultaten te verkrijgen. We hadden ons gebaseerd op het maken van filters voor afbeeldingen, net zoals je die in Photoshop kent. Maar natuurlijk maakten we veel uniekere filters  dan diegene die je standaard kunt vinden in een traditioneel beeld-bewerkingsprogramma. Stap voor stap zijn we  complexere filters beginnen te maken en op het einde hadden we er vijf die we op alle afbeeldingen konden toepassen. 

Wat vond je van deze ervaring in de pop-up? 

De workshop was voor mij zeer geslaagd! Ik zag het écht als een uitdaging om  de deelnemers in zo’n korte tijd toch ook wat praktische ervaring te laten opdoen. Een aantal van de deelnemers heeft daarna nog contact gezocht om wat extra uitleg te vragen, en dat vind ik een goed teken. Ik vond alleszins dat ze mooie resultaten hadden voorgelegd. Wat je steeds probeert te bereiken is het doorprikken van de techniek. Het schrijven van code kan aanvankelijk wat angstaanjagend overkomen, maar eens er door die eerste laag geploeterd werd kan de creativiteit beginnen!