Hello Jazz Festival 2016 op het ritme van de "Blue Moods"

Op 20/09/16
Deel via

Muziek maakt volop uit deel van Hello bank! Daarom zijn we natuurlijk ook bijzonder graag partner van het Hello Jazz Festival.

De nieuwe editie van het Hello Jazz Festival gaat op 1 oktober van start en duurt tot midden december. Er staan meer dan 60 concerten op het programma in talrijke grote en kleine zalen over heel België. Dit jaar flirt het thema van het festival met de noten van Miles Davis en zijn “Blue Moods”. 

Buiten de gebaande paden treden en van de regionale eigenheden de sterke punten van het festival maken, dat is één van de kerngedachtes van het Hello Jazz Festival. En met reden: door de  concerten op verschillende plaatsen te organiseren, gaan de artiesten een doelpubliek ontmoeten dat op hen lijkt. Daarom wordt het festival geprogrammeerd in grote en kleine zalen, zowel in Brussel, Dinant, Antwerpen, Turnhout, Hasselt of Leuven. Of dit nu zalen of clubs zijn, het belangrijkste is dat ze passen bij hun muziek en temperament. Zo creëert het Hello Jazz Festival de ideale omstandigheden zodat de artiesten het beste van zichzelf geven.

Een festival in Blue Moods

“Blue Moods” is dit jaar het hoofdthema van het festival als eerbetoon aan Miles Davis en het is ook de titel van zijn album uit 1955. Miles – die van de partij was tijdens de 5 eerste edities van het festival, van 1986 tot 1990 – was zonder enige twijfel de meest vernieuwende en invloedrijke muzikant van zijn generatie. Vandaag de dag wordt hij nog altijd op die manier gezien. 

Elk jaar verenigt het festival de grote namen en de ontdekkingen in de internationale jazzwereld, evenals projecten van Belgische musici waarvan de kwaliteit niet moet onderdoen voor de rest van de wereld.

Op de affiche zien we dit jaar de schitterende Stacey Kent die haar nieuwe project komt voorstellen. Ook aanwezig zijn de gitaargrootheden Bill Frisell, Marc Ribot en John Scofield die elk hun eigen en zeer verschillend muziekuniversum hebben gecreëerd en om wiens invloed op de jonge generaties je niet heen kunt. Het nieuwe Kwartet "Aziza", dat de legendarische bassist Dave Holland met Chris Potter, Lionel Loueke en Eric Harland verenigt, zal vorm krijgen voor de ogen en oren van de festivaltoeschouwers. Jazzpianist en eyecatcher Fred Hersch zal drie soloconcerten geven. 

Laten we ook nog aanstippen dat Roberto Fonseca zijn nieuwe album ‘ABUC’ komt voorstellen. We onthouden ook The Bad Plus, momenteel één van de meest verrassende jazztrio’s. En ook de Noor  Bugge Wesseltoft, die het Belgische publiek al wist te verleiden tijdens de eerste edities met zijn 'New Conception of Jazz'. Tenslotte zal het Cinematic Orchestra, één van de beroemde Ninja Tune Jazz acts, de AB opnieuw in vuur en vlam zetten.

Sterren en jonge revelaties van hier en elders

Het Hello Jazz Festival heeft eveneens het grote genoegen om u te laten kennismaken met de piepjonge zangeres en trompettiste Andrea Motis, dé revelatie op het jazzfestival van Barcelona in 2012. Zij werd toen door Quincy Jones zelf op het podium gevraagd om iedereen in vervoering te brengen met haar talent. Haar stem wordt vergeleken met die van Norah Jones. 

Op nationaal vlak vermelden we onder andere het verjaardagsconcert van pianist en componist   Ivan Paduart in het Flageygebouw, waar enkele grote namen uit de Belgische jazz zullen worden verenigd, projecten van enkele jonge genieën zoals drummer Antoine Pierre, pianist Igor Gehenot,  saxofonist  Robin Verheyen of ook de vernieuwende muziek van de groep “Stuff”. 

Niet iedereen die een vermelding verdient, wordt hier natuurlijk aangehaald. Toch geeft dit aan op welke manier deze editie van het Hello Jazz Festival de zintuigen en de verbeelding van de muziekliefhebber zal verwennen!

Alle info op de site van het Hello Jazz Festival: www.hellojazz.be