Met deze magische oordopjes bepaal je zelf wat je wel (en niet) hoort

Op 25/05/16
Deel via

Geluidsfilters en ‘in ear’ headphones in één, bestuurd vanaf je smartphone. De oordopjes van de toekomst zijn er.

Eigenlijk hebben we allemaal wel nood aan een paar goede oordoppen. Is het niet om onze oren gezond te houden op concerten, dan waarschijnlijk wel om ronkende kamergenoten in een hostel te overleven. Dat maakt van deze simpele kleinoden meteen een paar essentiële hebbedingetjes. Introducing oordoppen 2.0. Wat als we je vertelden dat sommige oordoppen niet enkel al het geluid kunnen tegen houden, maar ook specifiek bepaalde frequenties doorlaten? Dat is binnenkort gewoonweg mogelijk!

Dopplerlabs-1


hereactivelistening1


Eind volgend jaar brengt een zekere firma Doppler Labs een zeker product Here Active Listening uit. Daarmee kan je ongeveer zelf kiezen welk geluid je wel wil horen en welk geluid je liever negeert. Je kan beslissen om de bas een beetje op te fokken, of om het volume een graadje lager te zetten.

Hoe dat precies precies werkt? Eerst laad je die dopjes op via een speciaal zakje dat je via een usb-kabeltje gewoon aansluit op je laptop, dan verbind je de oortjes met je smartphone door ze gewoon op het scherm te leggen (wut?!) en vervolgens schuif je aan de knopjes van de equalizer op je gsm. Er is daarnaast de mogelijkheid om een bestaande filter toe te passen om het geluid in je omgeving helemaal naar je hand te zetten. Vervolgens kan je zes uur genieten van je eigen zelf gecreëerde klankenpalet, zonder last van je buurmans grasmaaier of andere gillende baby’s, want je kan de dopjes immers ook buiten de concertzaal of festivalwei dragen.

Fun fact: gewezen beste dj ter wereld (kuch kuch) Tiësto ontwierp zo’n filter, zodat je gewoon all day every day de wereld op z’n Tiësto’s kan ervaren. Bekijk hier wat de eindbaas Hans Zimmer van de Here Active Listening oortjes vindt:


Hoe groot is de kans nu dat we binnenkort allemaal met zo’n dingen in onze oren gaan rondlopen? We weten het eigenlijk niet, maar vast staat wel dat de interesse momenteel groot is. Een massa mensen heeft zich intussen al opgegeven voor een wachtlijst om de speeltjes te kunnen testen wanneer ze verschijnen. Verder werkt Here momenteel samen met Coachella om de mensen op het festival al een voorsmaakje te geven.

De eerste reviews op sites als Wired en The Creators Project geven aan dat de resultaten spectaculair zijn en TIME noemde Here Active Listening een van de beste uitvindingen uit 2015. De vraag blijft echter of we willen dat zo’n sci-fi-achtig technologisch snufje zo drastisch ingrijpt op ons leventje.