Het bankkantoor dat nooit sluit …

Op 16/08/14
Deel via

Hebben bankkantoren nog een toekomst in het tijdperk van de mobiele bank? Een rapport laat zien dat klanten snel andere gewoonten aannemen en voorrang geven aan elektronische communicatie en transacties met hun bank. Een kantoor dat 24 u/dag en 365 dagen/jaar open is, lijkt de succesformule.

De moderne bank is toegankelijker en werkt sneller. Het bordje “gesloten” op de deur betekent niet dat de bank stilvalt.

Tijdens haar jaarlijks diner presenteerde de British Bankers Association (BBA) de tweede editie van “Way We Bank Now” (“Hoe wij nu bankieren”), een studie in samenwerking met Ernst & Young. Ze laat zien hoe snel klanten hun gewoonten en voorkeuren hebben aangepast en ze toont wat er overblijft van de klassieke bank in dit mobiele tijdperk. In het Verenigd Koninkrijk wordt elke week voor 8 miljard euro aan transacties verricht via internet en mobile banking. Dat is wekelijks 700.000 euro meer dan in 2013. Apps om mobiel te bankieren werden meer dan 14,7 miljoen keer gedownload!

Betekent dit het einde van de loketten? Nog niet en waarschijnlijk blijven ze nog wel even bestaan, aldus het rapport. Online en mobiel bankieren hebben weliswaar de wind in de zeilen omdat dit praktische systemen zijn, maar bankkantoren blijven voor veel klanten essentieel. Ze zullen dus nog niet zo snel uit het straatbeeld verdwijnen, hoewel verdere consolidatie waarschijnlijk is.