Het internet van de dingen: een paradijs voor marketeers

Op 20/02/13
Deel via

Alles of bijna alles kun je tegenwoordig verbinden met het internet. Dat noemen we het ‘The Internet of things’, in het Nederlands ‘het internet van de dingen’. Voorwerpen die evolueren tot een oneindige bron van informatie over de consument en zijn gewoonten. Kortom, een paradijs voor marketeers.

Tegen 2020 zullen 50 miljard dingen met het internet verbonden zijn. Dankzij intelligente chips. Al die ‘intelligente’ dingen zullen een internetverbinding tot stand brengen zonder menselijke tussenkomst en informatie uitwisselen. Een auto zal tweeten met de garagehouder, een printer zal zelf zijn nieuwe inktpatroon bestellen, een koelkast een boodschappenlijstje opstellen en doorsturen naar de supermarkt, de wegen zullen zelf informatie verspreiden over het verkeer, de leiband van de hond zal vertellen of de hond is uitgelaten en eten en verzorging kreeg, de tandenborstel zal je tandarts vertellen hoe het met je tanden is gesteld,…

Het Internet of Things (IoT) zal de gebruikers van geconnecteerde dingen niet alleen veel diensten bewijzen, het zal ook een mijn van informatie zijn voor merken. Gebruikers blijven dan wel eigenaar van de gegevens die ze genereren via de geconnecteerde voorwerpen, het belet ze niet om ze te delen – zonder dat ze het altijd beseffen – via apps die ze praktisch vinden en die ze niet verdenken van een verborgen agenda.

De toegang tot die mijn van informatie biedt marketeers mogelijkheden om te innoveren en nieuwe diensten te creëren, aanbiedingen en promoties nog doelgerichter te maken (of zelfs gewoon te personaliseren) en een duurzame relatie op te bouwen met de klant. Gedaan met massale reclamespam. Het IoT zal de marketingwereld ondersteboven halen in die zin dat merken in de eerste plaats aan het ‘gebruik’ zullen moeten denken in plaats van aan de ‘boodschap’. Sommige merken hebben dat nu al begrepen. Kijk maar naar Nike met zijn Fuelband. De armband meet alle fysieke inspanningen van de drager om zijn sportprestaties te verbeteren, maar belichaamt vooral de avant-gardistische visie van het sportmerk die verder reikt dan holistische communicatie door een maatschappelijke rol te vervullen. Die benadering is niet alleen nuttig, ze beïnvloedt 7 miljoen mensen. De armband, die in januari 2012 op de markt kwam, wordt door bijna een miljoen sportievelingen gedragen!

Naast het marketingaspect kan het IoT ook een bron zijn voor nieuwe betalingsdiensten. Zo kun je bijvoorbeeld je hotelkamer betalen via een app en een NFC-sensor op het handvat van de deur zonder tussenkomst van het hotelpersoneel. Alleen worden de betalingsdiensten zonder contact  momenteel nauwelijks gepromoot door marktspelers. De reden: de moeilijkheid voor banken, telecomoperatoren en vervoersmaatschappijen om economische modellen te vinden die alle partijen tevredenstellen. Daarnaast heb je ook het gebrek aan informatie: de consument is zelden op de hoogte van de beschikbare betalingsmogelijkheden zonder contact. Erger nog, hij weet niet eens dat zijn telefoon met NFC is uitgerust…