Het nieuwe gezicht van marketing

Op 27/03/13
Deel via

Facebook heeft pas zijn gezichtsherkenningssysteem Facedeals opnieuw gelanceerd in de VS, terwijl NeoFace, Nearface of EyeSee de minste bewegingen van uw gezicht detecteren om u in real time ultragepersonaliseerde in de maag te splitsen.

Tom Cruise stapt binnen bij Gap. Een oogscan en hij wordt meteen erkend. Een virtuele verkoopster toont hem een model. De beroemde scène uit Minority Report behoort niet langer tot de filmwereld, maar is vandaag realiteit. Zo onthulde NEC eind vorig jaar in Japan NeoFace, en gezichtherkenningssysteem dat bij benadering de leeftijd van een klant kan schatten, zijn geslacht en of hij de winkel al dan niet vaak bezoekt. Beter nog (of slechter, hangt ervan af hoe u het bekijkt), NeoFace kan iemand identificeren los van willekeurige factoren zoals veranderingen in de gelaatsuitdrukkig, beharing of het dragen van een bril. Het doel: verkoopsstrategieën finetunen en marketingacties doelgerichter maken.

Enkele weken eerder, in Seoel dit keer, testte het International Finance Center Mall software voor gezichtsherkenning uitgerust met twee ingebouwde camera’s in digitale kiosken. Nadat het systeem het geslacht en de leeftijd van de consument heeft gedetecteerd, geeft het systeem op het aanraakscherm een ultradoelgerichte interactieve reclameboodschap weer. Op die manier werden op een maand tijd al bijna 2 miljoen gezichten opgeslagen.

Sommige winkels zijn dan weer uitgerust met ietwat ongewone etalagepoppen. De gigantische mannequins dienen voortaan niet enkel meer om een nieuwe collectie te showen in de winkel, ze bespioneren de consument om hem beter te identificeren, te herkennen, te registreren en zo veel mogelijk gegevens te verzamelen waarmee de winkelier zijn aanbod beter kan afstemmen. Het systeem kreeg de naam EyeSee.

In de Verenigde Staten stond op dat moment Facedeal in de belangstelling. Deze camera uitgerust met een gezichtsherkenningssysteem identificeert u dankzij … de foto’s die u op Facebook plaatst. Facedeal werd voor het eerst gebruikt aan de ingang van een bar. Toen de klant dichterbij kwam analyseerde de wifi-camera het doelwit om op zoek te gaan naar diens Facebook-account. Eenmaal geïdentificeerd berekende Facedeals op basis van zijn ‘likes’ en zijn gedrag op het sociale netwerk aanbiedingen en speciale kortingen. De klant kreeg dan zijn kortingbon toegestuurd op zijn mobiele telefoon. In tegenstelling tot de eerder besproken systemen moet de consument hier zijn toestemming geven en zich inschrijven op de site van Facedeal, zodat hij geïdentificeerd kan worden.

De vraag stellen is overbodig: Facebook. Het netwerk der netwerken was net iets eerder op de trein van de gezichtsherkenning gesprongen door de overname van Face.com. Mark Zuckerberg zag zich al snel verplicht de functie van zijn site te halen – eerst in Europa en dan ook in de VS -, omdat er hevig protest losbarstte bij organen die de vertrouwelijkheid van gegevens beschermen. Ze maakten gewag van ‘flicage marketing’. Begin februari 2013 kondigde Facebook aan dat het zijn gezichtsherkenningsmodule opnieuw had geïnstalleerd in de Verenigde Staten. Veel stof deed het dit keer niet opwaaien…

Sommigen hebben er toch weer iets op gevonden om de ‘customisering’ van reclameboodschappen via gezichtsherkenning tegen te gaan. Het Nationaal Instituut voor de Informatica van Tokyo werkt aan een bril om je privéleven te beschermen in het openbaar. Aangezien de gezichtsherkenningssystemen licht gebruiken om vormen en volumes te analyseren, bestrijden onderzoekers nu licht met … licht. De speciale brillen zijn uitgerust met infraroodstralers die de identiteit van de drager moeten beschermen. Rond de ogen zitten acht leds, rond de neus drie. De infrarode leds zijn onzichtbaar voor het blote oog en beletten dat de drager van de bril wordt geïdentificeerd zonder hem te storen. Volgens de onderzoekers zal het mogelijk zijn dit accessoire aan te bieden in een ‘klassiekere’ versie die lijkt op een gewone bril en betaalbaar is. Vraag is of het voldoende zal zijn om de marketingpletwals tegen te houden? Niets is minder zeker.