Amex gebruikte het al als real time communicatiekanaal voor zijn kaarthouders, maar met het Crédit Agricole de Lorraine wordt het Passbook van Apple nu ook door een bank gebruikt.
Met de komst van iOS 6 enkele maanden geleden, ontdekten iPhone-bezitters een nieuw icoontje op hun scherm: een zwart vierkant met daarin drie kleine gekleurde tickets. De app die naar de naam Passbook luistert, dematerialiseert al onze tickets (vliegtuig, trein, concerten,…), kortingsbonnen en getrouwheidskaarten en zet ze op één plaats in de iPhone. Leuke troef: van kortingsbonnen kan de consument een bericht krijgen op het scherm als hij in de buurt komt van een verkooppunt of 24 uur voor de bon vervalt. Het volstaat om de app te configureren op basis van criteria zoals geolocatie, datum en uur.
Een virtuele portemonnee van het type Google Wallet is er nog niet. Ook al moet Apple zijn Passbook gewoon koppelen aan een kredietkaart of een iTunes-account. Het heeft banken en andere financiële instellingen er in elk geval niet van weerhouden om interesse te tonen voor Passbook.
In september heeft Amex zijn American Express Pass geïntegreerd in het Passbook van Apple. Kaarthouders kunnen op die manier via de app hun beschikbare saldo raadplegen in real time, info opvragen over recente transacties, genieten van aanbiedingen op maat en beloningen via het getrouwheidsprogramma en verwittigd worden van fraude met hun kaart. Meer weten.
Nu heeft ook een bank de grote stap gezet: Crédit Agricole de Lorraine. De nieuwe versie van zijn app Mon CA biedt namelijk ‘interessante deals’ die in het Passbook worden geïntegreerd. Die ‘interessante deals’ kunnen afkomstig zijn van de bank (vip-uitnodigingen,…), maar ook van partners (promo’s, kortingen,…) die zo aan visibiliteit kunnen winnen. De consument profiteert langs zijn kant van min of meer exclusieve promoties. Crédit Agricole de Lorraine doet op die manier niet alleen aan klantenbinding, het kan op termijn ook munt slaan uit de ‘interessante deals’…
Dus waarom zou je het niet doen? Een app integreren in Passbook vraagt ook geen complexe structuur. Alles gebeurt via de Passbook-app en de Apple-tools. De productietijd is dus kort en de ontwikkelingskosten laag.