Het succesverhaal van de Starbucks-app

Op 17/07/14
Deel via

Starbucks is een pionier in mobiel betalen. Over weinig andere apps waren gebruikers nog enthousiaster. Het geheim van deze app?

Howard Schultz, CEO van Starbucks, in 2013: “Niets plaatst ons merk beter in de markt dan ons leadership in mobiele technologieën. Dat we toonaangevend zijn in mobiele betalingen, blijkt uit het enthousiasme waarmee klanten onze betaalapps gebruiken in onze winkels.” Het plaatje ziet er inderdaad schitterend uit: eind 2013 gebeurden er vier miljoen transacties per week (11 % van de verkoop) met de app van Starbucks door bijna 8 miljoen gebruikers.

De mobiele app van Starbucks werd in 2009 ontwikkeld. Het was een testcase in 16 verkooppunten, maar werd al snel uitgebreid naar de rest van het land. Met het systeem kun je betalen door een streepjescode te laten scannen in de winkel. Een geniaal idee van Benjamin Vigier, die sindsdien de kost verdient bij... Apple. De app heeft een 2D-code die de kassier inscant. Na de transactie krijg je een bevestiging op je mobieltje. De app is tegelijk ook je getrouwheidskaart. Om je Starbucks-portemonnee op te laden, koppel je er je debetkaart aan. Of je koopt herlaadkaarten genre iTunes.

Volgens het magazine Forbes valt het succes van de Starbucks-app te vatten in een notendop:

Een getrouwheidsprogramma
+ een systeem met herlaadkaarten
+ een toestel om 2D-codes op de smartphone van de klant te lezen
+ een gesofisticeerde 2D-codelezer aan de kassa van de winkel
+ een efficiënt en in de cloud geïntegreerd winkelsysteem
+ een eenvoudige app voor de klant
=============
= de meeste efficiënte portemonnee van de Verenigde Staten!