Een klein stukje plastic van 0,8 mm dik waar je de informatie van acht debet-, krediet- of getrouwheidskaarten op kwijt kunt. Dat is Coin. Een stukje plastic ook dat in 47 minuten tijd 50.000 dollar ophaalde op een platform voor crowdfunding en op YouTube bijna 2 miljoen views sprokkelde in amper 48 uur tijd. Een viraal fenomeen. Coin is een fysieke kaart met internetverbinding die onze portemonnee heel wat lichter kan maken. Je kunt er namelijk acht debet-, krediet- of getrouwheidskaarten op kwijt. Coin is gekoppeld aan een app voor smartphones (om op een beveiligde manier een onbeperkt aantal kaarten te integreren) en werkt via Bluetooth. Gevolg: zonder smartphone geen Coin! Om te betalen selecteer je de kaart die je nodig hebt en bied je de Coin aan aan de winkelier, net zoals met een gewone kaart. Alle uitleg vind je in dit filmpje dat al 7 miljoen views telt!
Intussen groeide Coin uit tot een echt viraal fenomeen, terwijl het eigenlijk nog maar een prototype is. De lancering is eigenlijk gepland voor de zomer van 2014 in de Verenigde Staten voor een prijs van $ 100. Nadien volgt beetje bij beetje de rest van de planeet. Coin zal aanvankelijk enkel in het wit of het zwart verkrijgbaar zijn (maar er komen ook andere kleurtjes) en zal zowel op iOS als op Android werken. Voor online-aankopen kun je Coin niet gebruiken. In de week na de aankondiging van Coin stond de teller van het demofilmpje al op meer dan 6 miljoen. De nieuwe kaart is ook goed voor ongeveer 26.000 Likes en 9.000 comments! De $ 50.000 die het bedrijf dat Coin uitbracht wilde verzamelen via crowd funding, lag al op tafel na 47 minuten! En dat deed de vooruitbestellingen natuurlijk meteen boomen (meer dan 2.000 volgens sommige bronnen, al wilde Coin zijn productie eerst beperken tot 1.000), want je kreeg 30 dagen lang een korting van 50 % (de voorverkoop stopte op 13 december).
Waarom dat grote enthousiasme voor Coin? Volgens de site Quora bestaan daar vijf redenen voor:
1. Het product beantwoordt aan een reële behoefte: onze portemonnee lichter maken, want er zitten almaar meer kaarten in.
2. Coin zou slechts een beperkt aantal kaarten produceren. Wat zeldzaam is, is natuurlijk ook kostbaar. Iedereen wil dus als eerste een Coin bestellen.
3. 30 dagen lang kreeg je een korting van 50 %. Een korting beperken in de tijd is een krachtig instrument.
4. De technologie is niet revolutionair, maar spreekt wel aan. Ze combineert het oude met het nieuwe. En voor de early adopters is het heel opwindend om een dergelijk ongezien systeem te kunnen showen aan familie en vrienden.
5. Bij een vooruitbestelling genereert Coin een unieke link die de klant kan delen op Twitter en Facebook en zo $ 5 korting krijgen als een van zijn vrienden of followers erop klikt. Van alle links die over Coin werden gepost op Twitter of Facebook, was 95 % van dit type. Dat zorgde ervoor dat er nog meer over Coin werd geshared.
In Europa staan sommige specialisten wel sceptisch tegenover Coin. Stéphanie Chaptal, journaliste bij ‘Revue Banque’ en gespecialiseerd in betaalmiddelen, vindt dat Coin niet alleen ‘niet nieuw is’ maar in onze contreien ook ‘niet bruikbaar is’. Volgens haar is de technologie enkel gebaseerd op de magneetstroken op kaarten en die worden in Europa niet meer gebruikt sinds we zijn overgestapt op de chip en het EMV-protocol. Een magneetstrook wordt enkel nog in Noord-Amerika gebruikt voor bank- of betaaltransacties. In Europa moet dat met de chip gebeuren, zo verklaarde de journaliste aan ZD Net.