Hoe bepaal je je uurtarief?

Op 05/03/18
Deel via

Als je zoals veel zelfstandigen met een uurtarief werkt, is het best moeilijk om te bepalen hoeveel je moet vragen, zeker als je pas bent gestart. Je kan dit vanuit een aantal invalshoeken bekijken.

Hoeveel wil of moet je verdienen?

Met je eigen zaak maak je een droom waar, maar je moet er ook kunnen van leven. Hoeveel wil je op een jaar netto verdiend hebben? Doe dat bedrag maal twee (de helft van je inkomen gaat naar vadertje Staat) en je hebt ongeveer je bruto jaarlijks inkomen. Ga uit van zo'n 200 werkdagen op jaarbasis en je hebt een idee van wat je per dag moet verdienen.

Er zullen natuurlijk altijd drukke en kalme periodes zijn, maar het geeft toch al een richting aan. Houd er rekening mee dat dit factureerbare uren zijn. In werkelijkheid zal je meer uren kloppen, bijvoorbeeld om je boekhouding in orde te brengen. Breng ook je kosten in kaart: kantoorruimte, telecom, auto, …

Wat vragen je concurrenten?

Hoor rond wat je concullega's per uur vragen. Op freelancenetwork.be vind je een aantal gemiddelde uurtarieven. Daaruit blijkt dat het gemiddelde 52 euro is.

Kwantiteit is natuurlijk één ding, kwaliteit iets helemaal anders. Je hebt bijvoorbeeld heel wat internationale sites die freelancers aan bodemprijzen aanbieden maar hier geldt: if you pay peanuts ...

Thanks, but no thanks

Onderschat jezelf niet en probeer niet om nieuwe klanten binnen te rijven aan een te lage prijs. Als je daarna meer gaat vragen, zullen ze waarschijnlijk naar de volgende freelancer zoeken die onder het gangbare tarief werkt en ben jij eraan voor de moeite.

Klanten die je vragen gratis te werken, zijn meestal geen goed idee. Je zou toch ook niet als werknemer gaan werken als je er niet voor betaald wordt?

Appels en peren

  • Je kan extra vragen als je 'the extra mile' gaat. Werk je in het weekend zodat je klant zijn deadline haalt? Gaat het over een gespecialiseerde opdracht die niet iedereen zomaar kan doen? Daar mag wel wat tegenover staan.
  • Werk je voor een groot bedrijf of voor een kleine kmo? Grote bedrijven hebben meestal een groter budget.
  • Als je klant je een bepaald volume garandeert, kan je een korting geven. Je weet dan dat je elke maand een zeker volume werk zal hebben.

Neem ook es een kijkje op Bizcover, de blog voor ondernemers.