Hoe vind je als starter nieuwe klanten?

Op 29/03/18
Deel via

Van plan om te starten of net je eigen bedrijf opgericht? Top! Nu klanten zoeken! Ook al heb je waarschijnlijk al een paar (potentiële) klanten, als ondernemer moet je constant je kunnen in de markt zetten en prospecteren. Dat klinkt als een vies woord, maar het is makkelijker dan je denkt.

1. Starter, kom uit je kot!

Ga naar netwerkevents, ook al heb je nog uren administratie liggen of zou je liever tussen de haaien zwemmen dan jezelf te gaan voorstellen aan wildvreemden. Wedden dat je niet de enige bent die koudwatervrees heeft? Trek je stoute schoenen aan en ga bij mensen staan die je niet kent.

Weet je niet waarover te praten? Check vooraleer je vertrekt even het nieuws: dan heb je altijd iets om op terug te vallen. Er zijn tenslotte maar zoveel dingen die je kan zeggen over het weer.

Sommige events versturen vooraf de deelnemerslijst. Dat is mooi meegenomen! Doe vooraf je huiswerk en check wie interessant kan zijn voor jou en waarom. Als je weet wie voor je staat, kan je onmiddellijk met een goede openingszin het ijs breken.

Stuur de dag erna een LinkedIn-verzoek naar de mensen die je hebt leren kennen. Of beter nog: stuur hen een e-mail met meer info over jezelf of over het onderwerp waarover je hebt gepraat de dag ervoor.

2. Go co-working

Het freelancersbestaan kan in sommige gevallen best eenzaam zijn. Voel je de neiging om diepzinnige gesprekken met je chai latte te beginnen? Tijd om een leuke co-working space op te snorren. Daar vind je niet alleen mensen om mee te praten. Je vindt er ook knowhow en expertise die van pas kunnen komen voor jouw zaak. En misschien kennen de andere co-workers wel iemand die net op zoek is naar een professional met jouw skills. Bazinga!

3. Bouw aan je online netwerk

Ook online kan je netwerken. Denk LinkedIn, Instagram, Facebook … Wat niet werkt, is een te agressieve aanpak. Je wilt in eerste instantie dat mensen jou zien als iemand die zijn of haar vak kent. En dat bereik je door regelmatig relevante content te delen. Niet door mensen te stalken om business met jou te doen. Denk over jezelf na als over een merk. Welk verhaal wil je vertellen?

4. Maak promotie

Een kleine campagne kan je business net dat extra duwtje in de rug geven. Reclame is natuurlijk een vak apart. Als je budget dat toelaat, doe dan een beroep op professionals - freelancers of een bureau. Als je op droog zaad zit, kan je het natuurlijk zelf doen. Vraag in dat geval wel feedback aan een paar goede vrienden met het hart op de tong. Is je boodschap klaar? Check de reclamemogelijkheden op social: daar kan je heel precies targeten en je budget bepalen. Je vindt heel wat nuttige info op:

5. Vergeet je bestaande klanten niet

Een nieuwe klant vinden kost 5 tot 7 keer meer dan een bestaande klant behouden. Pamper je bestaande klanten want zij zorgen voor continue business. Bovendien kunnen zij jou ook aan nieuwe klanten helpen. Mond-tot-mond is nog altijd de goedkoopste manier om een nieuwe klant te vinden.

Zorg er dus voor dat je een up-to-date klantenbestand hebt en blijf regelmatig met hen in contact. Stuur bijvoorbeeld een nieuwsbrief of een ad-hoc mail als je nieuws hebt.

Jij zit op social, je klanten ook! Bied hen interessante content en je blijft top-of-mind. En af en toe mag het best wat meer zijn: geef hen gerust een exclusieve korting of klantenkaart.