HSBC herkent vinger en stem

Op 12/03/16
Deel via

We hebben het al vaak gezegd: de tijd van de wachtwoorden is voorbij. In het Verenigd Koninkrijk zweert HSBC bij spraak- en vingerafdrukherkenning om je te identificeren en te laten betalen.

De nieuwe tovertruc om te betalen met je smartphone heet biometrie. Juniper Research komt in een studie zelfs tot de conclusie dat de biometrie een van de meest disruptieve technologische praktijken in de evolutie van de e-commerce is.

Hoe herleid je het risico op identificatiefraude de facto tot nul (of toch bijna!)? Door af te gaan op de unieke fysieke kenmerken van elk individu. We zijn al langer vertrouwd met TouchID, de technologie voor vingerafdrukherkenning op de iPhone, en nu maakt een gelijkaardige technologie opgang op Android, het populairste besturingssysteem ter wereld.

Wat betekent dit in de praktijk? HSBC schakelt een versnelling hoger en geeft zijn 15 miljoen klanten toegang tot biometrische technologieën. Eerst komen de klanten van het First Direct-filiaal aan de beurt, voor de anderen is het nog wachten tot de zomer van 2016. HSBC geeft voorrang aan twee technologieën: stem- en vingerafdrukherkenning. “Onze mobiele klanten hoeven niet langer een wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot hun rekeningen. Het nieuwe systeem is sneller, gemakkelijker en veiliger.” En om het te gebruiken hoeven klanten alleen maar de app van de bank te downloaden en de instructies te volgen, onder andere om hun “stemafdruk” te registreren.

Maar wat als je verkouden bent? “Geen probleem, ons systeem herkent je stem dan toch nog”, verklaarde Joe Gordon, UK head of customer contact, aan de BBC. Stemherkenning is trouwens een complexer systeem dan vingerafdrukherkenning. De technologie “luistert” ook naar de kenmerken van je strottenhoofd en de manier waarop je klanken vormt en kan abstractie maken van tijdelijke verschuivingen, bijvoorbeeld door een verkoudheid.

HSBC is niet de enige bank die zweert bij biometrie en Groot-Brittannië is zelfs een koploper in dit domein. RBS en NatWest herkennen hun klanten aan hun vingerafdruk en Barclays doet dit met stemherkenning.

De beveiliging van transacties is momenteel de voornaamste eis van de gebruikers. De veralgemening van de nieuwe identificatiemethodes zal hen waarschijnlijk geruststellen en hun voorbehoud tegen mobiele betalingen en de mobiele bank wegnemen.