Huawei Pay: de teerling is geworpen

Op 22/04/16
Deel via

De Chinese fabrikant had al eens een ballonnetje opgelaten. Nu staat vast dat hij net als Apple en Samsung mobiele betalingen op zijn smartphones, tablets en wearables mogelijk zal maken.

Samsung, Google en Apple leveren al strijd op het domein van de mobiele betalingen, in Noord-Amerika, Zuid-Korea en China. Eind december 2015 kondigden Apple en UnionBank aan dat Apple Pay in China beschikbaar zou worden. Dat heeft lokale spelers zoals ZTE, Xiaomi en Huawei wakker gemaakt.

Terwijl ZTE alle geruchten tegensprak, legde Huawei in maart zijn kaarten op tafel. De fabrikant gaf aan dat hij aan de lancering van een mobiele betaaloplossing voor zijn eigen terminals werkte. De naam Huawei Pay klinkt misschien niet bijster origineel, maar de fabrikant heeft een goede reden om snel een eigen oplossing te ontwikkelen. Google heeft tot nu toe nog geen plannen voor China bekendgemaakt en Huawei gebruikt een gepersonaliseerde versie van Android, die de fabrikant in staat stelt om zijn eigen technologie op te leggen vóór er andere worden ingevoerd. Talrijke recente smartphones - waaronder de Mate-reeks en de aangekondigde P9 - beschikken over een vingerafdruksensor en een NFC-chip. Een andere verklaring voor de grote haast van Huawei is het feit dat Samsung Pay deze lente in China van start gaat.

In Shenzhen ondertekende Huawei een overeenkomst met Bank of China, maar een precieze lanceringsdatum ontbreekt tot nu toe.

Bank of China is momenteel niet de enige partner die meestapt in het avontuur, maar wel een speler van formaat. Volgens Forbes zijn er op wereldschaal slechts drie bedrijven die groter zijn. En niemand leent zoveel geld aan particulieren in China als Bank of China.