ICICI begint met Twitter banking

Op 22/02/15
Deel via

Twee jaar na haar eerste Facebook-app lanceerde de Indische bank een paar weken geleden een nieuw bankdienst via Twitter: ICICIbankpay. Ze wil hiermee in het hele land overschrijvingen via Twitter mogelijk maken.

10% van de gigantische Indische bevolking van 1,2 miljard mensen heeft een toestel dat de omschrijving “smartphone” verdient. Zij hebben ook in de eerste plaats via hun mobiel toestel toegang tot het internet. Dit verklaart waarom ICICI of de Kotak Mahindra Bank massaal investeren in het mobiele internetkanaal.

De zeer dynamische Indische ICICI-bank heeft hier al eerder aandacht gekregen. In 2012 was ze een pionier van de mobiele betalingen en in de lente van 2013 lanceerde ze iWish, een originele rekening waarmee je spaarplannen opstelt en je vorderingen met anderen deelt op de sociale netwerken.

Het nieuwe domein voor bankexperimenten heet nu Twitter en het aanbod ICICI bank pay.

Het idee is eenvoudig: je koppelt je bankrekening aan je Twitter-account. Voor een bankverrichting stuur je een privébericht naar @kotaksync en de antwoorden ontvang je via hetzelfde kanaal. Je kan het saldo van je rekeningen raadplegen, overschrijvingen en betalingen uitvoeren, rekeningafschriften of cheques opvragen en zelfs het beltegoed van je mobiele telefoon herladen.

Dit initiatief volgt onmiddellijk op de lancering van Jifi Saver door Kotak, eveneens in India. Deze spaarrekening kunnen gebruikers rechtstreeks vanuit hun Facebook- of Twitter-account beheren door, zoals bij ICICI, een hele reeks codes te gebruiken, telkens voorafgegaan door de bekende hashtag.

Ook in Europa verkennen de banken Twitter als nieuw kanaal. Zo is het in Frankrijk sinds 14 oktober mogelijk om geld via tweets te versturen dankzij de dienst “S-Money”.