Iedereen aan de NFC!

Op 03/09/14
Deel via

Apple krijgt vaak het verwijt dat het NFC op zijn toestellen zou moeten zetten. Want draadloos en contactloos betalen raakt stilaan ingeburgerd. De laatste obstakels worden uit de weg geruimd.

BlackBerry werpt zich op mobiel betalen in Canada. De smartphonefabrikant wil er een beveiligd platform voor transacties tussen banken en consumenten tot stand brengen, voor Android, Windows Phone en BlackBerry. Al deze toestellen zijn uitgerust met een NFC-chip. Op zijn blog vertelt het bedrijf dat de grootste obstakels voor de ontwikkeling van deze technologie nu uit de weg zijn geruimd. Alleen de smartphones en tablets van Apple hebben de stap nog niet gezet, maar dat zou met de komst van de iPhone 6 kunnen veranderen.

Dankzij NFC kunnen smartphones en tablets met elkaar communiceren. Dat geldt ook voor betaalterminals voor bankkaarten. Transacties verlopen zelfs contactloos, gewoon door je toestel er even tegen te houden. Vanaf een bepaald bedrag moet je wel bevestigen met een wachtwoord of pincode.

Deze eenvoudige, efficiënte en sterk beveiligde methode zal de volgende drie jaar miljoenen mensen overtuigen. En dat mag ook wel, na een decennium aarzelen!

BlackBerry noemt zes redenen waarom NFC niet eerder van de grond is gekomen:

1. Het element dat de transactie beveiligt en controleert;
2. een businessmodel dat voor iedereen op dezelfde manier moet functioneren;
3. beperkt aantal beschikbare smartphones voor de consumenten;
4. onzekerheid over de veiligheid van bankkaartgegevens (debet- of kredietkaarten) op een draagbare terminal die gemakkelijk verloren of gestolen wordt;
5. weerstand bij winkels om een modernere betaalterminal aan te schaffen;
6. te weinig objectieve redenen om op een nieuwe betaalmethode over te schakelen.

BlackBerry heeft het systeem al in een vroeg stadium in zijn toestellen geïntegreerd en vindt dat de bovenstaande obstakels door de ontwikkelingen van vorig jaar voldoende zijn weggewerkt. Er is geen weg meer terug. Hoewel het niet zeker is dat NFC de dominante technologie van de komende decennia zal worden, beschikt ze over “alle pluspunten om mobiel betalen veel gemakkelijker te maken, zeker de komende jaren”, aldus Matthew Talbot, Senior Vice President - Emerging Solutions van het Canadese bedrijf.