Dit is dé nieuwe trend in social marketing. Social walls zijn platformen waar de RSS-feed van een merk in real time circuleert over alle sociale netwerken. Een trend die het concept van interactiviteit nog een beetje verder drijft.Vandaag de dag moeten merken altijd en overal sociaal aanwezig zijn, anders bestaan ze niet. Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, YouTube, Foursquare, Instagram,… eentje links laten liggen, is stilaan moeilijk. De RSS-feed van een merk op alle sociale media volgen is voor de consument , vooral dan in real time, een complexe oefening geworden. Tenzij dat merk zich heeft laten verleiden door dat nieuwe fenomeen: de social wall.
Een social wall is een – fysiek of virtueel – platform waarop al de sociale activiteit van een merk in real time te zien is. Vergelijk het met een grote samenvatting van alle tweets, posts, check-ins, filmpjes, enz. die over of door het merk gepubliceerd worden.
Een fysiek platform, dus. Net als bij Citroën, in zijn Parijse concept store, waar je op een timeline van vier schermen de recentste posts over het merk op de sociale media te zien krijgt. Bij Orangina-Schweppes vind je op de verschillende verdiepingen van de maatschappelijke zetel schermen waarop de medewerkers van het bedrijf de RSS-feed op sociale media zien verschijnen, onder meer met de bedoeling om hen kennis te laten maken met die nieuwe communicatietool. Bij Norauto is het dan weer de bedoeling de medewerkers in real time te confronteren met de (ongefilterde) mening van de klant. In het rijtje van de fysieke social walls past zeker ook het ‘1.0-initiatief’ van de Russische PSB Bank: tweemaal per week, op dinsdag en vrijdag, krijg je binnen het kader van de ‘social media wall’ een samenvatting van wat er over de bank is gezegd op de sociale media. Een compilatie op papier die tegen de stroom ingaat van wat je vandaag bij concurrenten terugvindt op het internet.
Meer bepaald bij BNP Paribas. De social wall van de bank is toegankelijk voor iedereen. De bedoeling? De relatie tussen de bank en haar gebruikers verbeteren. Maar dat niet alleen. Dankzij deze tool wil de bank aantonen dat haar acties steek houden en evenementen belichten die ze steunt, bijvoorbeeld Roland Garros. Medewerkers van de groep en internetgebruikers kunnen er ook hun indrukken kwijt. Een manier om de communicatie rond de aangekaarte onderwerpen in brede zin te stimuleren. BNP Paribas Fortis heeft al een social wall sinds 2011.
Een ander voorbeeld van een social wall in de banksector is die van Ellandi, een vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in handelscentra. Ellandi bundelt op zijn wall al de info van de verschillende handelscentra die het beheert. Potentiële investeerders kunnen op die manier in real time de marketingactiviteit van die centra bekijken, nagaan hoe dynamisch ze zijn en of het interessant is om erin te investeren.
Meer info
De social wall van Citroën De social wall 1.0 van PSB Bank De social wall van BNP Paribas De social wall van BNP Paribas Fortis De social wall van Ellandi Analyse van de social wall van Ellandi