Iemand “paypallen” wordt heel gewoon

Op 17/10/15
Deel via

Paypal lanceerde op 1 september een nieuwe functie om via een gepersonaliseerde URL geld over te schrijven onder particulieren.

Het principe is eenvoudig: je profiel wordt gelinkt aan een adres in het formaat paypal.me/jouwlogin. De gebruikers kunnen deze link vervolgens delen via om het even welk kanaal: sms, e-mail, Hangout, iMessage, Skype, Facebook, Twitter en zelfs Whatsapp. En via de link kan een bepaald geldbedrag worden opgevraagd. Je vrienden loggen in en betalen het bedrag dan onmiddellijk, met elk toestel (pc, tablet, mobiele browser).

Een kleine schuld bij iemand aflossen, je boodschappen of restaurantbezoek betalen of de factuur van de loodgieter voldoen: met deze nieuwe dienst gaat dat allemaal heel discreet en toegankelijk. En volgens een studie van PayPal zelf lopen al die kleine bedragen elk jaar toch op tot 50 miljard euro. Moet iemand je nog geld? Je hoeft hem nu niet meer achterna te lopen: hij of zij kan je meteen op je adres betalen. Paypal.me staat trouwens wereldwijd ter beschikking.

Toch is PayPal niet de enige die dit systeem aanbiedt om gemakkelijk geld over te maken. Van Facebook Messenger tot Square Cash en zonder Venmo of WeChat te vergeten: iedereen lijkt hiervoor sociale media te willen inzetten. En het gaat soms verder dan overschrijvingen tussen particulieren. WeChat stelt zijn platform ter beschikking van bedrijven om kleine bedragen te innen. De vestigingen van Pacific Coffee, zowat de Chinese Starbucks, doen bijvoorbeeld mee. Je bestelt een drankje met de app (type, aantal kopjes, grootte). Geen cash meer nodig!