ImaginBank, dé Spaanse mobiele bank

Op 13/02/16
Deel via

Ooit was het de eerste financiële instelling die in Europa bankdiensten op Facebook installeerde. Nu lanceert CaixaBank onder het merk ImaginBank de eerste mobiele bank voor jongeren in Spanje.

Caixa wilde meer jongeren aanspreken en voegde daarom vanaf 2014 een aantal bankdiensten toe aan Facebook, zoals je toen hier kon lezen. Aanvankelijk bestond de Facebook-applicatie uit een dashboard met een overzicht van de financiële situatie van de klant (rekeningen, debetkaarten en facturen). Tegenwoordig biedt ze bovendien de klassieke banktransacties en deze functies bedien je rechtstreeks vanuit het sociaal netwerk. 

Die mooie voorsprong nam de Catalaanse groep te baat om in 2016 met een veel geavanceerder project uit te pakken: een 100% mobiele bank, die ImaginBank werd gedoopt. De nieuwe bank komt eraan net nu het land aan een stevige economische heropleving begint. Ze werd midden januari in Barcelona voorgesteld en mikt op de generatie van de “millennials”. Tegen 2017 zou de bank meer dan 500.000 klanten moeten hebben. Hoe ze dat aanpakt? Onder andere door je met één enkele euro een lopende rekening te laten openen.

Om alle misverstanden te vermijden: dit is geen traditioneel bankproduct dat een beetje werd aangepast, maar een echt filiaal, met een 100% online en mobiel aanbod, zoals Hello bank! bij BNP Paribas. Alle functies zijn afgestemd op de trends van nu, onder andere door inspiratie te putten uit messaging apps als WhatsApp. De mobiele app is voorzien van een tool voor persoonlijk financieel beheer en geavanceerde functies, bijvoorbeeld voor de toekenning van een persoonlijke lening tot 15.000 euro. Verder biedt de bank een functie voor mobiele betalingen en overschrijvingen, ImaginPay, en een debetkaart met een NFC-compatibele (contactloze) chip.

Gonzalo Gortazar, de marketingdirecteur van ImaginBank, zegt dat “75% van de jongeren onder de 35 jaar nog liever naar de tandarts gaat, dan naar hun bankier te luisteren. Hun hele leven draait rond hun mobiele telefoon en ze zetten nooit één voet in een bankkantoor. Dus stoppen wij de bank in hun jas- of broekzak!”