In 2025 zou Apple Bank wereldwijd nr. 1 kunnen worden

Op 05/04/16
Deel via

Wij maken even een sprong naar 2025. Tim Cook, nog steeds de grote baas van Apple, bespreekt in een interview hoe Apple Bank de grootste bank ter wereld is geworden. Lees hier een samenvatting van dit ingebeelde gesprek.

Voor het gedurfde interview tekende David Gyori, duidelijk iemand met veel verbeelding. Het verscheen integraal in Finance Magnate. De journalist maakt een balans op van de activiteiten van Apple Bank in 2025, het jaar waarin de bank uitgroeide tot de grootste leverancier van financiële producten ter wereld. Hoe is ze daar in geslaagd?

Alles begon tijdens een ochtendvergadering tussen Tim Cook en Steve Jobs, in september 2011. De ongeeslijk zieke Steve Jobs zei tegen Tim Cook: “Apple zal de Heilige Drievuldigheid controleren. Met de Vader, de Zoon en de Heilige Geest heeft die niets te maken. De moderne drievuldigheid is de combinatie van hardware, software en diensten. Zodra je over een cashreserve van 200 miljard dollar beschikt, neem je een beslissing.” Welke beslissing? Daar had Tim Cook het raden naar …

Op 29 juni 2017, 10 jaar na de lancering van de eerste iPhone, lijfde Apple de mobiele bank Moven in en lanceerde het officieel Apple Bank. De bankkaarten waren niet langer van plastic, maar zaten virtueel in de smartphones. Acht jaar later, in 2025, zijn meer dan 200 miljoen van het miljard iPhone-gebruikers klant bij Apple Bank, die dankzij de samenwerking met IBM een gigantische bancaire en financiële infrastructuur heeft uitgebouwd. 

Het bedrijf beheert bijna 2 triljoen euro aan activa. In de Apple Stores kan je terecht aan speciale desks om je bankzaken te bespreken met erkende resellers. Dankzij artificiële intelligentie is Siri uitgegroeid tot een volwaardige personal assistant, die “Ask Steve” heet. FaceTime leidt je veilig door al je banktransacties. En toppunt van cynisme: klanten met een Apple-kaart nemen automatisch deel aan het “Apple-Share Cashback Program”, dat klantentrouw niet in cash beloont, maar Apple-aandelen toekent.

Tim Cook herinnert zich nog goed de allereerste e-mail die hij in 2014 aan zijn teams had gestuurd, met als onderwerp “The Road to Apple Bank” en de vraag om de inhoud strikt geheim te houden:

“Wij hebben ooit een revolutie in de telecomsector ontketend. Nu gaan wij de bankwereld op z’n kop zetten.
De weg naar de Apple Bank loopt via Apple Pay en de integratie van betaalkaarten in de iPhone.
(...)
Vergeet nooit wat Steve ons heeft geleerd: “Goed is niet goed genoeg. In alles wat wij doen, moeten wij geniaal en perfect zijn.
Tim”

Benieuwd of die droom in 2025 zal zijn uitgekomen …