In Belgian jazz we trust

Door France Dubois, Op 27/09/15
Deel via

Oud en nieuw Belgisch jazzvuurwerk op het Hello Jazz Festival.

Dat het Hello Jazz Festival dit najaar een hele batterij internationale jazz-toppers naar België haalt, dat had je ondertussen al begrepen. Maar uiteraard mag ook talent van eigen bodem niet ontbreken. De komende maanden presenteren we het allerbeste uit onze vaderlandse jazzscene, die anno 2015 trouwens springlevend is. Gevestigde waarden, jonge honden en regelrechte legendes: in dit overzicht stellen we je een 100 procent Belgisch parcours voor. 

Philip Catherine is zonder twijfel één van dé gezichten van de huidige generatie Belgische jazzmuzikanten. De gitarist met de fluwelen snaarbehandeling draait al enkele decennia mee, maar blijft toonaangevend. Tijdens het festival kan je hem bewonderen in het bevallige gezelschap van het Orchestre royal de Chambre de Wallonie, waarmee hij eerder dit jaar Flagey betoverde en veroverde. Ook Ivan Paduart is meer dan een vaste waarde, beroemd en berucht om zijn ongekende productiviteit. Het is dan ook nauwelijks een verrassing te noemen dat hij niet één, maar drie keer speelt tijdens het festival: de Waalse pianist is te bewonderen met zijn eigen trio, met het Jan De Haas Vibes Quartet en met het Bas Bulteel trio.

In de categorie ‘ken je klassiekers’ brengt het Floreffe Jazz Orchestra een eerbetoon aan de schatkist aan pakkende songs die soulheld Ray Charles bij elkaar schreef. FJO maakte van de herinterpretatie van jazzstanders zijn specialiteit en trommelt voor de gelegenheid enkele bijzondere zangtalenten op. Ook de Brusselse Mariana Toosie zal tijdens haar concert een grootheid uit de jazzgeschiedenis eren: zij neemt het oeuvre van Etta James onder handen. Gitarist Fabien Degryse presenteert dan weer nieuw materiaal van eigen makelij. 

Minstens even interessant: de jonge generatie die zich met veel overtuiging een eigen plaatsje in het jazzlandschap aan het bijeen spelen is. Het trio onder leiding van Jean-Paul Estievenart bijvoorbeeld, een begenadigd trompettist en geïnspireerde componist. Of Stéphane Galland, die met z’n Lobi-project steevast vrolijk buiten de lijntjes kleurt. Meer aanstormend talent valt te ontdekken tijdens de prijsuitreiking van de XL-JAZZ Contest 2015, waar het Art Brut Quintet, het Gilles van Overbeke Trio en Four of a Kind zullen bewijzen waarom we ze in de toekomst in het oog moeten houden.
De echte vernieuwers gaan nog een stap verder. Neem nu STUFF., het lichtjes geniale project van piepjonge klasbakken als Lander Gyselinck, Andrew Claes en Dries Laheye, dat gulle scheuten hiphop, funk en jazz met elkaar vermengt. Of Dans Dans, het psychedelische jazzrock-trio van gitarist Bert Dockx, en Illumine, het van melancholie doordrongen soundscape-project van Leuvenaar Kevin Imbrechts. Ontdek ze allemaal tijdens het Hello Jazz Festival! 

Reserveer uw tickets hier.

Alle info over het Hello Jazz Festival op www.hellojazz.be.