Indiase banken op de sociale media

Op 24/06/13
Deel via

Sociale media zijn uitgegroeid tot het nieuwe strijdperk tussen banken. Een fenomeen waaraan Indische banken ook niet ontsnappen. Lees mee hoe ze de concurrentie hebben georganiseerd en met welk resultaat. Wereldwijd kunnen slechts vijf banken met trots zeggen dan ze meer dan één miljoen Facebook-fans hebben. En van die vijf banken moeten we er drie in India zoeken! ICICI telt 2,24 miljoen fans, HDFC 1,56 miljoen en Axis klokt af op 1,29 miljoen (cijfers van 15 juni 15 juin 2013). Daar kunnen wij alleen maar van dromen... Ook de groeicijfers zijn indrukwekkend: 120 % voor HDFC. De Standard Chartered Bank zette haar eerste stappen op Facebook pas in 2012, maar is op zes maanden tijd van 4.000 naar liefst  130.000 fans gespurt.

Studiebureau Unmetric analyseerde en catalogiseerde elke post op Facebook van deze Indiase banken om hun contentstrategie te achterhalen en dus ook de reden voor dit indrukwekkende succes. Vaststelling: stuk voor stuk stellen ze vooral merkgebonden vragen aan hun fans. Promoties zijn het twee soort posts die het meeste succes oogsten, op de voet gevolgd door wedstrijden. In termen van engagement zijn de populairste posts wel die over de actualiteit van de banken, op de tweede plaats de posts die duidelijk op engagement zijn gericht (Like deze post als…) en ten slotte de berichten over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de bedrijven. Ook de reclamecampagnes scoren vrij goed.

Op Twitter zijn de Indiase banken dan weer veel ‘discreter’. Slechts zes van de 11 geanalyseerde banken hebben een Twitter-account. Kotak Mahindra Bank is de bank met de meeste followers, al zijn het er maar 37.878. IDBI telt er 12.141 en ICICI 8.355 (cijfers van 15 juni 2013). Gemiddeld posten ze 10 tweets per dag. Enkel HDFC steekt erboven uit met 18 tweets. Twitter wordt voornamelijk gebruikt om vragen van klanten te beantwoorden. Niet zelden moeten klanten echter 9 tot 19 uur wachten op dat antwoord... En vaak vragen banken klanten dat ze hen een privébericht sturen.

Voor YouTube gingen de banken trager overstag. In het onderzoek waren amper drie banken actief op YouTube de afgelopen drie maanden. De hoge productiekosten zitten daar waarschijnlijk voor iets tussen. ICICI lijkt de actiefste YouTube-bank met tot nu toe zowat 140 filmpjes, waarvan 40 in de voorbije twee maanden. Het gaat dan niet alleen om reclame, maar ook om interviews met financieel analisten. Het populairste YouTube-kanaal in India is dat van Axis Bank. Op drie maanden tijd is het aantal views gestegen met 260 %. De verklaring voor die boom? De campagne Progress Together laat zien hoe nauw de levens van mensen verbonden zijn. De filmpjes van Axis Bank duren gemiddeld 57 seconden, terwijl het gemiddelde van andere banken rond de drie minuten zit.

Volgens Unmetric bestaat er in India een duidelijk verschil tussen overheidsbanken en privébanken als het gaat om de activiteit op sociale media. Privébanken proberen een jongere generatie te bereiken en de middenklasse aan te boren, die fan zijn van onlinebankieren en de sociale media gebruiken om in contact te blijven met vrienden en familie overal ter wereld. Overheidsbanken hebben de jongste maanden veel vooruitgang geboekt, maar hebben nog een lange weg af te leggen.

Bekijk de infographic over het onderzoek van Unmetric.