Innovatie is bij banken een prioriteit!

Op 12/12/12
Deel via

In de bancaire en financiële sector staat innovatie centraal. De jongste maanden gaan de initiatieven en budgetten in stijgende lijn, zo blijkt uit een recent onderzoek van  de EFMA.

EFMA en Infosys hebben de resultaten van hun jaarlijks onderzoek Innovation in Retail Banking 2012 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat innovatie duidelijk een van de prioriteiten is van bankiers. Vooral om nieuwe klanten aan te trekken en de inkomsten op te krikken. Bij 73% van de bevraagde instellingen zijn de budgetten voor innovatie overigens gestegen. Maar amper twee op vijf banken werken met indicatoren om hun innovatieprocessen te evalueren. Vreemd, zegt u?

Internet en mobiele communicatie zijn de kanalen waarvoor banken innovatie het belangrijkst vinden. Ook de integratie van de verschillende kanalen wordt als strategisch gezien. Voor mobiele communicatie staat de locatie van agentschappen en ATM’s via augmented reality op de eerste plaats in de innovatieranking (vernoemd door 38 % van de banken), net voor mobiel betalen (35 %). In de toekomst zullen banken grote budgetten besteden aan apps voor tablets en ook de gepersonaliseerde promo’s op basis van geolocatie zijn in opmars. Op het web zien we dat 29% van de banken tools aanbiedt voor het beheer van persoonlijke geldzaken. Een kwart integreert ook de sociale media in zijn strategie en iets meer dan één op vijf banken werkt ook met chat of click-to-call. De volgende stap is intekenen online, een proces dat binnen dit en drie jaar in principe volledig automatiseerbaar is, ook voor complexe producten. Op langere termijn hebben banken kennelijk plannen om hun producten automatisch te configureren.

De innovatiestrategieën in de bancaire en financiële sector zijn soms wel sterk verschillend. La Caixa schakelt bijvoorbeeld externe ontwikkelaars en soms ook amateurs in om ideeën te vergaren via FinAppsParty. Allianz doet veeleer een beroep op de creativiteit van ondernemers en start-ups via zijn Digital Labs. AllState spreekt zijn medewerkers dan weer aan via zijn Idea Blitzes, net zoals de Commonwealth Bank of Australia dat doet met zijn Top Coder–wedstrijden en het gemeenschappelijke creatieplatform IdeaBank.

En dan zoomen we nog even in op Sberbank, de grootste bank in Rusland. Het minste dat je kunt zeggen is dat deze bank het groot heeft bekeken. In 2010 heeft ze een R&D-centrum opgericht en een Raad voor Innovatie gecreëerd. Voor 2012 stonden er niet minder dan een twintigtal projecten op de planning in vier verschillende domeinen: big data, cloud computing, Bank 2.0 en mobiel betalen. Sberbank richtte zelfs een fonds voor risicokapitaal waar het 100 miljoen dollar in stopte! Dit initiatief rond risicokapitaal staat nog in zijn kinderschoenen, maar Sberbank wil zijn inspanning alvast twee of drie jaar volhouden en het fonds optrekken tot 700 miljoen dollar in samenwerking met andere grote instellingen die geen rechtstreekse concurrentie vormen. Bank of America, Santander en Agricultural Bank of China zijn enkele van de namen die vallen. Lees hier alle details over de aanvalsstrategie van Sberbank op het gebied van innovatie.