InstaBank, 100 % online en sociaal

Op 23/10/13
Deel via

Beheer van geldzaken en dagelijkse activiteit op sociale netwerken combineren, dat is waar de Russische start-up InstaBank op mikt. Zijn app, heel gedurfd trouwens in een land dat nog heel sceptisch staat tegenover social banking, wil een revolutie teweegbrengen in het online betaalverkeer. InstaBank is geen bank, maar twee echte banken zijn er wel partner van: VPB en Master-Bank. Instabank is een start-up waarvan je met de iPhone-app (de Android is gepland voor de komende maanden) zodra je hem hebt gedownload automatisch een virtuele bankkaart krijgt (ook een echte bankkaart die je gratis kunt gebruiken aan de loketten van de deelnemende banken) waarop je echt geld zet om online mee te betalen.

Maar InstaBank biedt nog meer interessante dingen. Door aan te loggen op Facebook kunnen gebruikers geld overschrijven naar ‘vrienden’. Twee kliks volstaan! Je kunt de transactie ook becommentariëren en illustreren met een foto. Heb je een Foursquare-account? Dan kun je elke betaling koppelen aan de exacte plek waar je die hebt uitgevoerd. Met de app kun je trouwens ook geld inzamelen om een gemeenschappelijk cadeau mee te kopen of een rekening op restaurant te betalen. Een transactie terugvinden is binnenkort mogelijk door op trefwoord te zoeken. Alle inkomsten en uitgaven kun je checken met infographics. Een ander voordeel van InstaBank volgens sommige bronnen (al rept de officiële site er met geen woord over), is dat ze een rente zou aanbieden van … 10 %!

Momenteel bestaat er van InstaBank enkel een bèta-versie die gebruikt wordt door enkele zorgvuldig geselecteerde ‘early adopters’ en uitsluitend in Rusland. China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zouden de volgende doelwitten zijn van de start-up die al voor 4 miljoen dollar werd gefinancierd door het bedrijf voor durfkapitaal Life.Sreda.

Qua veiligheid is het zo dat de app moet ontgrendeld worden met een pincode. En je kunt ook een vriend of familielid (een ‘social guarantor’) kiezen die, indien nodig, je identiteit kan controleren. De gegevens worden versleuteld en de deposito’s gewaarborgd.

Ook andere bankspelers beschikken over applicaties om te betalen en geld uit te wisselen via Facebook. Over Kaching , de app van de Australische CommBank, hadden we het al, net als over Fidor Bank. In een land dat nog erg sceptisch staat tegenover social banking blijft InstaBank natuurlijk een geweldige innovatie.

Meer weten