Is een mobiele bank iets voor jou?

Op 12/08/15
Deel via

De Chase-bank organiseerde in de Verenigde Staten een korte enquête over het profiel van de typische fan van mobiel bankieren, met verrassende resultaten. Hoe zit het in België?

Een studie in opdracht van de Amerikaanse bank Chase keek naar ons dagelijks gebruik van bankapps. Want ook hieraan kan je blijkbaar “verslaafd” zijn.

De studie keek naar een staal van 1.500 mensen ouder dan 18 in de Verenigde Staten, die niet noodzakelijk klant van Chase waren. 33% meer ondervraagden gebruikt nu een mobiel toestel voor toegang tot hun bankrekening in vergelijking met 2014, wat neerkomt op een steile groeicurve.

Anderzijds zou 70% liever aan online banking doen via een website dan met een app. Ook de geldautomaten worden nog altijd gebruikt om rekeningen te beheren, ondanks de opkomst van mobiel bankieren. Ook hier bedraagt de stijging meer dan 30% per jaar. De studie laat dus zien dat wij goed op de hoogte zijn van de diverse mogelijkheden om onze bankrekeningen te beheren: soms via de pc, soms mobiel en ook aan geldautomaten, allemaal heel harmonisch.

Wanneer gebruiken Amerikanen hun bankapp? Op restaurant (39%), in een verkooppunt (38%) en zelfs tijdens een romantische ontmoeting (17%). Een koffie- of rookpauze is voor 40% van de ondervraagden het ideale moment om rekeningen te raadplegen op een smartphone, terwijl 28% dit liever onderweg doet, op weg naar school of het werk.

En in Europa? Volgens de nieuwste studie van ING gaan 185 miljoen Europeanen de komende 12 maanden hun smartphone gebruiken om te betalen. 43% van de Belgen die over een smartphone beschikken, gebruikt die voor bankverrichtingen. In de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar is dat cijfer nog indrukwekkender: 60% van de mensen met een tablet of smartphone is voorstander van mobiel bankieren. Dat is het dubbele van de senioren. Bijna 7 Belgen op 10 raadplegen meerdere keren per week hun saldo via hun app.