Een vurig voorstander van de virtuele munt bitcoin voorspelt dat cash betalingen op termijn plaats gaan ruimen voor digitale munten en oplossingen als Apple Pay. Loopt het echt zo’n vaart?
Ilya Subkhankulov lanceerde onlangs een platform om virtuele munten te beheren, Celery. In het online magazine Techcrunch schreef hij een ingezonden stuk over de opkomst van virtuele munten, terwijl tastbaar geld volgens hem geleidelijk gaat verdwijnen.
Hij beschrijft hoe de Amerikanen stilaan cash geld en cheques ontwend geraken sinds de opkomst van de debet- en kredietkaarten en meer recent ook de prepaid kaarten. Veel organisaties wagen zich op het terrein van de mobiele betalingen, maar Apple neemt volgens hem een unieke plaats in om een doorbraak te forceren in Noord-Amerika. De Apple-betaaloplossing en de terminals zijn immers de gebruiksvriendelijkste. In Zuid-Korea en Japan zijn gelijkaardige oplossingen trouwens al enkele jaren volledig ingeburgerd.
Net zoals Apple twee succesingrediënten combineert (gebruiksgemak en het gevoel dat je er financieel mee wint), biedt de bitcoin – zodra het model erachter goed begrepen is – aanzienlijke voordelen in vergelijking met de traditionele betaalmethodes. De evolutie van de applicaties en de software gaat dit verschijnsel nog versterken.
Momenteel vind je Apple Pay al in 5 tot 10% van de Amerikaanse verkooppunten, maar de bitcoin speelt een extra voordeel uit: de virtuele munt heeft een wereldwijde uitstraling en zijn distributienet heet … internet.
Terwijl de meeste kleine bedragen nog cash geregeld worden, onder andere wegens de kosten, zal het liquide geld volgens Ilya Subkhankulov de komende jaren stilaan plaatsmaken voor digitale en virtuele betalingen. “Start-ups die gespecialiseerd zijn in de bitcoin, zoals Blocktrail en Coinalytics, krijgen geld om de evolutie van de betaalsystemen te analyseren … Uiteindelijk is er niet zoveel verschil met de systemen die werden ingevoerd om de bankwereld te monitoren”, zegt hij.