Je bankier is dol op je Facebook-pagina

Op 12/11/14
Deel via

De oerdegelijke Indische centrale bank (RBI) stimuleert de banken om via de sociale media contact op te nemen met hun klanten en ze zo beter te leren kennen. Een gek idee of gewoonweg geniaal?

Tijdens een conferentie in Mumbai op 16 september van dit jaar heeft HR Khan, de adjunct-gouverneur van de Reserve Bank of India, volgens de Financial Express een lans gebroken voor het gebruik van sociale media in de bankwereld. Hij vindt dat banken voortaan hun voordeel moeten doen met de groeiende populariteit van de platformen. Ze moeten een modernere dialoog aangaan met hun klanten.

Waarom? In zijn presentatie zegt HR Khan dat “banken die zich op sociale media als Facebook en Twitter begeven, voortaan toegang krijgen tot het online profiel van hun klanten. Op die manier versterken zij hun banden met elk individu. Ze oogsten er veel informatie: van hobby’s tot demografische gegevens, van thema’s waar ze belangstelling voor hebben tot plaatsgegevens.” Vaak zijn dit voldoende gegevens om een kredietprofiel samen te stellen, zeker wanneer een bankhistoriek ontbreekt.

Het concept staat in India nog maar in zijn kinderschoenen, maar de privébanken spelen op dit domein wel een pioniersrol. In veel landen gebruiken kredietinstellingen al de statusupdates van hun klanten om hun identiteit te bepalen en soms zelfs om hun solvabiliteit na te gaan.

Zo heeft het Mexicaanse Lenddo een tool ontwikkeld om het gedrag op de belangrijkste sociale netwerken te analyseren en zo de betrouwbaarheid van zijn klanten te bepalen. Terwijl de meeste banken nieuwsgierig zijn naar de solvabiliteit, de beroepssituatie of de tegoeden en bezittingen van hun klanten, hanteert Lenddo andere criteria om kredietmogelijkheden te creëren bij bevolkingscategorieën die in de traditionele systemen niet aan bod komen. Ook in India denkt men in die richting. Men combineert er de informatie afkomstig van sociale netwerken met de gegevens van het CIBIL (Credit Information Bureau India), tot nu toe de enige officiële organisatie die een “credit score” van klanten tot taak heeft.