Je budget beheren met Facebook?

Op 03/10/14
Deel via

Facebook heeft iets met mobiel betalen: de berichtenstroom houdt maar niet op. Het sociaal netwerk zou zich ook gaan toeleggen op Personal Financial Management, kortweg PFM. Er zou al een octrooiaanvraag zijn ingediend …

BankInnovation kwam met het bericht dat Facebook een octrooi zou hebben aangevraagd om zijn website uit te breiden met functies voor persoonlijk financieel beheer (PFM).

Hoe werkt het? Elke gebruiker koppelt zijn Facebookprofiel aan zijn bankrekeningen. Het sociaal netwerk krijgt dan toegang tot alle saldo’s, tegoeden en transacties (een uiterst gevoelige schat aan informatie). Het is dan in staat om alle uitgaven en transacties te loggen en de gegevens van de leden van het sociaal netwerk onderling te vergelijken. Zo ontstaat een beeld van de consumptie- en uitgavenpatronen van elke gebruiker.

Maar wat heb je eraan? Facebook zal functies voor budgetbeheer aanbieden. Op basis van hun eerder aankoopgedrag krijgen de leden suggesties en aanbevelingen voor nieuwe uitgaven. En daar komen natuurlijk de reclamepartners van Facebook op de proppen. Het sociaal netwerk zal zijn leden ook tonen hoeveel ze op een bepaald domein kunnen uitgeven. Daarvoor wordt vergeleken met gemiddelden, bijvoorbeeld van een hypotheeklening, een autofinanciering of huur.

Met andere woorden: als Facebook veel leden wil overtuigen om in het project te stappen, zal het serieuze garanties voor geheimhouding van de gegevens moeten bieden.

PFM-functies aanbieden is niet echt nieuw. Onder andere de bank SIMPLE deed het, die onlangs door BBVA werd overgenomen

Maar één vraag blijft onbeantwoord: willen wij echt dat Facebook weet dat wij nogal vaak een taxi nemen en te weinig met de trein reizen?