Er zijn zo van die mijlpalen die je liever niet zou tegenkomen. Je eerste belastingbrief indienen bijvoorbeeld. Met de volgende tips is dat nochtans easy peasy!
Met een klein hart kreeg je je eerste belastingaangifte binnen. Die zette je ergens onderaan een to do list, maar nu komt de ultieme indieningsdatum gevaarlijk dichtbij. Stop dus met uitstellen, schenk jezelf een lekker drankje in en begin eraan. Dan kun je met een gerust gemoed centen verdienen voor de volgende editie ;-p.
De regel wil dat werknemers hun belastingaangifte moeten indienen voor 29 juni. Zelfstandigen hebben tijd tot eind oktober. In beide gevallen zijn er twee manieren om een geldige belastingaangifte in te dienen: op papier en elektronisch via Tax-on-web. Kies je voor de online methode, dan heb je nog tijd tot en met 12 juli. Je wacht best niet tot de laatste dag en probeer het hele systeem alvast een keer anoniem uit via Tax Calc.
Als je kiest voor de papieren aangifte, pak je er uiteraard de beruchte bruine enveloppe bij. Voor de online aangifte heb je je elektronische identiteitskaart en een kaartlezer nodig. Je neemt er ook best het paswoord van je eID bij. Of gebruik gewoon itsme om in te loggen.
Sinds kort kun je zelfs op Tax-on-web met je tablet of smartphone, tenminste als je in het bezit bent van een draadloze eID-kaartlezer of een veiligheidscode voor een mobiele app.
In beide gevallen zorg je voor een helder hoofd en… zoek je een aantal documenten die je de afgelopen maanden ongetwijfeld ontvangen hebt bij elkaar. Goed om te weten: de aangifte die je dit jaar moet indienen, gaat over de inkomsten van het voorbije jaar, 2017 dus.
Het belangrijkste document dat je nodig hebt, is je loonfiche. Daarop vind je normaal gezien het bedrag van de reeds betaalde en op je loon ingehouden bedrijfsvoorheffing. Dat is een voorschot op de daadwerkelijke belasting die jaarlijks berekend wordt. Heb je te veel voorschotten betaalt, krijg je het verschil terug; in het andere geval moet je het verschil bijpassen.
Andere mogelijke attesten zijn die voor pensioensparen en/of langetermijnsparen, giften aan erkende instellingen, alsook het attest van je woonlening en je schuldsaldoverzekering als je die hebt. Allemaal uitgaven die je mag aftrekken!
In vele gevallen ontvang je als jobstudent een vooraf ingevulde aangifte. Indien niet, onthoud dan dat als je maximaal 475 uur hebt gewerkt in 2017, je als jobstudent een lagere RSZ-bijdrage en geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd bent. Heeft je werkgever toch voorheffing ingehouden, maar heb je in totaal minder verdiend dan 7.570 euro, vul dan zeker een aangifte in. Je kunt dan de onterecht betaalde voorschotten immers recupereren.
Een gouden raad. Zoek hulp, want die is er. Zo kun je op de website van de fiscus zelf terecht voor heel wat uitleg.
Te ingewikkeld? Je kunt de belastingadministratie ook bellen, op het nummer 02 572 57 57, elke werkdag tussen 8 en 17 uur.
En als het je dan nog niet lukt, kun je met je hele dossier onder de arm terecht op een van de landelijke invuldagen, waar ambtenaren van het FOD Financiën iedereen helpen die door het bos de bomen niet meer zien. Helemaal gratis bovendien. Check hier wanneer ze bij jou in de buurt zijn.