Je eigen blog starten: een avontuur

Op 12/12/14
Deel via

Blogsters delen hun ervaring tijdens een Talk van Café Numérique.

Tijdens een afspraak van Café Numérique kregen we een inkijk in het wereldje van enkele Belgische blogsters. Tussen een eerste inval en de concrete uitwerking van een idee op het net kan heel wat gebeuren… Maar een blog bijhouden, wat houdt dat eigenlijk in? 

 

Bloggen brengt mensen bij elkaar

Iedereen is het erover eens: een blog houden schept banden. Of het nu tussen twee zussen is "die bij de start van het avontuur eigenlijk niet echt close waren", of met de leden van je community, onze blogsters zijn ervan overtuigd: het is tijdens de contacten met hun followers, andere bloggers of vrienden die partner zijn geworden voor de start van hun blog, dat ze hun idee konden uitbroeden, hun platform verruimen of nieuwe concepten de wereld insturen.

Zo ging het bijvoorbeeld bij de zussen Dubuisson (Des filles à retordre): "Het is door de massale interesse voor onze posts rond naaien dat enkele maanden na de lancering van onze blog in 2011 de idee is gegroeid om op zondagnamiddag naaiworkshops te starten." Hetzelfde geldt voor hun Agenda malin, waarin ze al hun leuke adresjes voor alledag bundelen. Hiermee spelen ze in op een vraag van hun community om die toch wel handige lijst bij de hand te hebben.

Bij Yasmine van Lady-Be was het haar vooral te doen om leuke ontmoetingen, onder meer met haar rubriek "Bruxelles, vue par": "Je speelt leuke adresjes door, maar vooral, je ontmoet telkens iemand anders, en eigenlijk is dat wat me het meeste boeit."

Bloggen, daar kruipt tijd in

Een blog starten en die dan ook bijhouden vraagt wel enige discipline. Bij La Dinette des Grandes, die wekelijks een restaurant in Brussel uittest, betekent dat ongeveer 11 uren werk (per week, ja): de plaats uitkiezen, er gaan eten en dan natuurlijk het artikel schrijven, maar ook photoshoppen, de community onderhouden, info verspreiden via de sociale netwerken enz. Een hele job dus… meestal naast een andere, meer reguliere job, die soms niet veel voldoening geeft… zoals Yasmine (Lady-Be) bekent. "Die blog is er eigenlijk gekomen uit frustratie als gevolg van een professioneel leven dat me op mijn honger liet, en uit een onweerstaanbare drang om te schrijven en te zeggen wat ik denk, ook al laat mijn mening iedereen koud. Mijn blog is mijn zuurstofbel."

De Filles à retordre hebben dan maar beslist om over te stappen op 4/5 om een hele dag aan hun blog te kunnen wijden. Bovendien zijn ze ook druk bezig met het maken, vullen en versturen van boxen die online worden besteld (de 7e editie van hun verrassingsbox was goed voor 200 bestellingen die ze dan ook moesten uitleveren…"en die zich in afwachting in onze zitkamer opstapelen.") In de loop van 5 jaar hebben ze zich telkens heruitgevonden; zo zijn ze van het organiseren van naaiworkshops overgestapt op de verkoop van verrassingsboxen, en al die tijd zijn ze blijven artikels schrijven met een ritme van een om de twee dagen. Discipline dus, zoals we al vermeldden …

Bloggen is (vaak) belangeloos…

Daarvan is alvast Vanessa (La Dinette) overtuigd: "Met een blog gaan we nooit ons brood verdienen. Dat is alleen weggelegd voor enkele modeblogsters die erin slagen een overeenkomst te versieren met een of ander merk. Maar wij maken er een punt van eer van altijd onze rekening te betalen: wij willen ons niet gebonden voelen door welke verplichting ook. Wij willen onze vrijheid bewaren om te kunnen zeggen “ik vind dit maar niks” en het adres dat we op onze blog vermelden niet aan te bevelen." Maar daar was het haar ook helemaal niet om te doen toen het avontuur begon, en het is nu ook niet meteen met tegenzin dat ze naar haar werkvergaderingen gaat, zeker niet... "We zijn al 17 jaar vriendinnen, dat helpt", glimlacht ze.

…maar vooral een passie 

Yasmine geeft toe dat ze wel graag meer followers zou hebben, maar anderzijds is ze best tevreden met haar blog zoals hij is, zo "haal ik me geen complexen op de hals." Ze blijft rondstruinen in de stad, haar notaboekje bij de hand om ideeën in neer te krabbelen, en gaat plaatsen die haar zijn opgevallen of die haar zijn aanbevolen terug uittesten. Dat doet ze altijd met een positieve instelling, want een blog weerspiegelt eerst en vooral de manier van leven en denken van de persoon die hem heeft gestart, zo eenvoudig is het. 

 

De spreeksters

  • Des filles à retordre: Elise en Coline Dubuisson  • La Dinette des Grandes: Vanessa Gohy en Emmanuelle Gerin   • Lady-Be: Yasmine