Je eigen woonst: een ware hel?

Op 28/10/16
Deel via

Relax. Maak je niet druk over al die ingewikkelde termen bij de aankoop van een huis. Wij hebben ze voor jou ontcijferd…

Je eigen huis kopen. Naast de perfecte investering is het vooral een leuke en spannende beslissing.
Lig je er toch wakker van? Ok, daar kunnen we wel inkomen. Maar net zoals met spoken en monsters onder je bed, blijkt het vaak paniek voor niks…

Het is inderdaad zo dat je, bovenop de aankoopprijs van je droomhuis, rekening moet houden met enkele bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan registratierechten (een belasting op het inschrijven van de woning door de notaris. Dit is een percentage van de aankoopprijs: 12,5% in Brussel en Wallonië en 10% in Vlaanderen), notariskosten (een percentage van de aankoopprijs dat daalt naarmate de prijs van de woning stijgt), dossierkosten (om het dossier op te starten)…

Maar in ruil geniet je wel van enkele interessante voordelen.
Zo is er bijvoorbeeld de woonbonus. Een fiscaal voordeel dat afhangt van het gewest waarin je gaat wonen.
In Wallonië heet dit fiscale voordeel ‘chèque habitat’. De cheque hangt af van de belastbare inkomsten van de belastingplichtige koper (simpelweg: hoe minder je verdient, hoe minder je betaalt).
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat de woonbonus momenteel nog en kan je nog genieten van een vermindering op de registratierechten. 

Ook in Vlaanderen bestaat de woonbonus nog. Daarnaast betaal je eveneens 10% registratierechten, behalve bij de aankoop van een ‘bescheiden’ woning: dan bedragen de registratierechten maar 5% van de aankoopprijs. Je geniet ook van een ‘fiscaal abattement’ (korting) op de aankoopprijs.

Ingewikkeld? Dat lijkt alleen maar zo. Je vindt het antwoord op bijna al je vragen in de FAQ van Hello home! in de Blue room. Zo ben je weer helemaal mee en hoef je ‘s nachts niet meer wakker te liggen met duizend en één vragen.

Een huis of appartement kopen is eigenlijk zo eenvoudig dat alles online geregeld kan worden. Begin gewoon bij het begin: bereken alvast een keertje hoeveel je kan lenen.

Ik doe een simulatie in enkele klikken